Förberedd för vinter

Idag rasslade jag iväg till jobbet på den gröna faran. Är himla skönt att cykla ,men idag var det isande kallt - vintern börja göra besök. Provade mina nya vindtäta cykelbrallor som jag köpte hemma i Katrineholm i helgen. Vindtäta var de säkert, men inte hjälpte de mot minusgrader. Stort plus dock för att de var så sköna, tajta men ändå pösiga på något sätt. Tror att de gör sig bra med ett par underställsbyxor under. Hur som helst var de ruggit sköna på vägen hem när det var ett par plusgrader ute. Kan bli ett par favosar! Både med och utan underställ. Har även shoppat på mig nya cykellysen för att synas bra i vintermörkret. Frågan är dock hur mycket cyklat det kommer att bli då jag inte känner att knäna blir så bra som de borde och jag därför funderar på att ta bort cyklingen helt för att se om känningarna kan ha med just cyklandet att göra. För att råda bot på knäna har jag nu växlat upp och beställt hem en egen Foam Roller och balansplatta från Startfitness. Nu ska jag kunna rehaba hemma var eviga dag.
 
Nu fattas inget inför vintern, bring it it on!
 
Här ska Foam Rollas så det står härliga till.
 

Tid att fundera

Simning måste vara funderingsporten nummer ett. På ett sätt kan det upplevas som väldigt långtråkigt, men på samma sätt är det just tid för tanke. När man ligger där i vattnet och plaskar finns inte mycket att göra mer än att fundera. Fram och tillbaka mellan basängens kanter. Det jag tänker på är sånt som när jag "lärt" mig att simma inte ska behöva tänka på. Idag körde jag 25-meters intervaller. Eller, mja, intervaller och intervaller.... det var så mycket folk i basängen att inte var logistiskt möjligt att simma efter klockan. Istället simmade jag 25 meters eller 50 meters snuttar och pausade när det passade bäst, dvs. var mest folk i vägen.
 
För varje längd tänkte jag på en speciell teknik. Sträcka ut armarna fullt ut ända tills de når vattenytan bakom mig. Att bara lyfta på armbågarna, inte hela armen, över vatten ytan. Titta snett bakåt när jag andas. Hålla kroppen rakt i vattnet och inte svänga med höfterna mer än absolut nödvändigt. Vrida på huvudet och inte på hela kroppen när jag ska andas. Hålla händer och armar nära kroppen och inte vifta som en väderkvarn. Något som jag måste tänka på i varje längd är andningen, vända upp huvudet antingen var tredje eller var femte armtag. Andas man på ojämna armtag gör ju att man vänder varannan gång till vänster varannan till höger. Ska vara lättare att simma rakt fram om man simmar ute plus att jag tror att det ger mer liksidig träning för hela kroppen. Blir en hel del att tänka på! De tillsynes identiska längderna fram och tillbaka blir mer olika än man kan tro och en timme känns nästa lite väl kort när man vill få till det där perfekta simtagen. Att tänka på ett par tekniksaker går fint, men att få till alla samtidigt är mer än jag klarar just nu. 
 
Som jag vill ha en simhall. Tom på folk!
 
 
 
 
 

Härligt ryggpass

Igår var vi fyra stycken glada själar som gjorde entré på SATS Sumpan. Testade chinsa loss, men även denna gång tog det stop vid tre stycken och precis som förra gången kändes det som jag hade orkat fler egentligen. Men ändå gick det inte. Märkligt det där de första två gick plättlätt, den tredje lite trögare och sen var det tvärstopp. Kunde chippa upp ytterligare tre innan jag släppte stången och hoppade ner - men att göra fler strikta var inte möjligt alls. Krävs träning för både kropp och huvud för att lyckas köra några till i det läget. Vissa andra muskler kan det, bröst och armar klarar det bättre. Om jag kör fast i dippsen kan jag sega upp kanske en, två eller en bra dag till och med tre till efter att det tagit stopp. Bänkpress kan gå vissa dagar. Men chins är alltså ännu omöjligt. Men en dag ska det gå! Har i och för sig inte tränat chins med någon seriösare inställning på länge nu. Bara knäträningen som får kärlek nu. Hur som helst, det var riktigt kul att få gymma loss på riktigt för omväxlings skull. Kul att träna med sällskap också, även det för omväxlings skull =)
 

Bästa träningssällskapt i Gbg
 
 
 
 

Sällskapsträning

I tider av rehab blir det lite tid och motivation för annan träning, men nu i kväll blir det omväxling med riktig träning. Åker till SATS i Sumpan för att träna ett varv med några från jobbet. Ska bli gött. Chins och rygg på schemat....! Ska försöka satsa på att få till i alla fall 5 st på raken, vilket vore årsbästa.

Ibland är det en sån dag....

Ibland är det en sån dag som man vänligt men bestämt undviker alla typer av uppmärksamhet. Man smyger runt på gymmet och gör sina märkliga rehabövningar. Smusslar iväg en bänk och ockuperar den med streching i minst en kvart. Drar slutligen på sig luvan, bänder på sig skorna utan att först knyta upp skosnörena och slinker ut genom dörren utan att lyfta blicken. Man gör sin grej. Ibland är det helt enkelt bara en sån dag.
 
 
 
 
 

Periodisk fasta

Det här med periodisk fasta har kommit upp som en mer och mer populärt dietupplägg. Jag har gillat idén ett tag nu, det jag gillar att den känns relativt avslappnad och inte knuten till diverse radikala idéer så som t.ex. LCHF eller GI. Med periodisk fasta är det mest fokus på när du äter och inte så mycket vad. Så vad är det för period det gäller då kan man undra? Det kan variera utifrån vem man frågar, men det vanligaste just nu inom styrkekretsar är att man "fastar" 16 timmar om dygnet. T.ex. lägger du alla måltider mellan kl 12 - 20 så har du ett upplägg med periodisk fasta. Men det är ju bara att hoppa över frukosten så blir det periodisk fasta?! Ja, precis, det är det som gör det så enkelt.
 
En tanke med upplägget är att med ett mindre "måltidsfönser" hinner du inte peta i dig så mycket onödigt. Det känns även som att man får äta mer när man väl äter, vilket ju blir logiskt när man äter några få måltider istället för flera små.  Lite intressant efter allt detta sunda förnuft som säger att man ska äta lite och ofta. (Vad är egentligen sunt förnuft??) Personligen så kan jag tycka att det är lite jobbigt att äta ofta. Efter att ha duttat runt med upp till 8 måltider per dag under min senaste deff så upplevde jag dels att jag aldrig blev riktigt mätt, plus att det är ganska meckigt att gå till jobbet med 5-6 matlådor, livet blir väldigt omständligt inte minst socialt. Som med alla dieter så funkar det naturligt vis inte om du äter mer än du totalt förbrukar under de här 8 timmarna, även om vissa envisas med att tro att det kan dricka litervis med grädde under den här perioden och ändå rasa i vikt. Det funkar inte så, inte med periodisk fasta, inte med "svensson-LCHF". Men som sagt är det ett upplägg som rent mentalt gör det lite svårare att få i sig för mycket på en dag. De som säger att det ska även vara "väldigt svårt" att få i sig ett kcal-överskott om man bara äter 8 timmar om dagen tror jag inte på, då har de aldrig träffat någon med talang för mat. Ytterligare en fördel för oss som vill vara stora och starka är att kroppen lättare ska spara på muskler och öka fettförbränningen med den här metoden, exakt vad som händer i kroppen är lite oklart, men det visar sig att upplägget är gynnsamt för de tillväxthormoner i kroppen som just ökar förbränning och ökar muskeluppbyggnad. Det ska alltså vara lättare att omfördela kroppsvikten från fett till muskler samt att hålla den så. En metod som passar oss som styrketränar alltså.
 
För att göra ett så bra upplägg som möjligt är det bra att satsa på att lägga de största måltiderna efter träning, just för att kroppen ska kunna ta hand om energin och byggstenarna så bra som möjligt. Plus att det är gött att ha den stora goda måltiden att se fram i mot i slutet av dagen. Det är inget hokuspokus med att man inte får få i sig en enda liten kalori under fastan, ett par laddningar med aminosyror eller en kopp kaffe med liten skvätt mjölk innan lunch är inget som pajar hela upplägget.
 
Jag tycker det här känns enkelt, hyfsat sunt och praktiskt upplägg. Just därför ska jag testa det fram till jul för att se vad det kan tänkas bli för resultat. Om ni vill läsa mer om periodisk fasta på ett överskådligt sätt tipsar jag om styrkelabbet.se där de berättar lite mer ingående. 
 
Utvärdering följer...! ;)
 

Bild lånad av Cecilia Folkesson
 

Hej gym!

Fick ett par tips angående nytt gym - det tackar jag för! =) Det har främst varit Balance som rekomenderas, speciellt för oss som bor nära här i Solna. Klart ett av de frächaste gym jag varit på och jag har faktiskt bara hört bra om det. Jag skulle absolut träna där om jag var säker på att jag ska bo nära även det kommaste året. Men med planer på ny lägehet och andra osäkra faktorer kan jag inte binda upp migr. Just nu vill jag ha pengar över till annat, klättring till exempel, och oavsätt hur bra klasser ett gym har så är jag egentligen bara intresserad av skivstänger och chinsräcke. Fitness24seven verkar passa det perfekt. Men tyvärr verkar de ha lite dåligt rykte? Någon som har något bra att säga om dem? Jag var på besök på närmaste Fitness24seven, i Sollentuna/Helenelund, och jag tyckte det så bra ut. Helt okej utbud med vikter och stänger. Och skåp där man kunde låsa in sina grejer, det kan man t.ex. inte på många Puls&Träning. Var kanske lite mycket folk, men det är det ju nästan alltid på alla gym på kvällen stax efter att folk slutat jobbet. Jag kommer testa Fitness24seven på obestämnd framtid, dyker det upp något så är det ju ingen bindningstid. Har även ett par jobbarkompisar som ska köra där, så tänker att det blir sälskap då och då vilket är trevligt. Säger upp SATS och Puls&Tränings kortet idag.
 
Baj, baj SATS!
 

Strech-boll-och-kettelbels-hörna
 

Gymmet med vikter och maskiner
 
 
 

Nya kläder!

Ny kollektion hos Dcore! Som jag längtat efter ett par långa träningsbyxor från dem! Och se vad som kom med höstens kläder, tadaa. De finns flera nya linnen i skojjiga färger jag fastnade för ett gult linne, men fram för allt gillar jag de svarta linnena med intressanta detaljer.
 
 
 
  
 

Klicka på bilderna för att se full storlek.

Fitness24seven!

Kan de vara svaret på mitt gym letande? Bra öppettider? Chek! Prisvärt? Chek! Ingen bindningstid? Check! Hyfsat många gym/nära? Check! Så nu återstår det bara att ta reda på om de har bra utbud på fria vikter, chins- och dipsställningar. Själva lovar de "Avdelning för fria vikter med allt för den kräsne" och det låter ju lovande. Ska se om jag hinner dit och titta en sväng ikväll. =)

Letar gym

Just nu har jag två gymkort, ett kort där jag kan träna på alla SATS i Sverige och så ett på Puls & Träning (P&T)här i Järva Staden. Det är egentligen lite onödigt med två kort. Men SATS skaffade jag pga. olika anledningar när jag bestämde mig för att satsa på att ställa upp i body fitness. Det finns massor med SATS och man kan träna både här och där, något som är guld värt när man bor i Stockholm som har så långa avstånd och man kan befinna sig lite här och där. Eller i Gbg. Dessutom så fans den coach jag vill ha på SATS. Puls & träningskortet tog jag bara för att kunna köra kardiopass tidigt på morgonen hyfsat smidigt under deffen. Men nu känner jag att det är överflödigt.
 
Men vilket ska jag ta bort? Båda? Och skaffa ett nytt? Eller..? Helst vill jag ha ett gym utan bindningstid, bra öppettider och bra utbud på friavikter. Har tänkt tanken att skaffa ett Stockholmskort på P&T för att de har så bra öppettider, men de har verkligen litet utbud på bra grejer. Mest har de fina maskiner i snyggt matchande grå/bege - medans det är glest med skivstänger, chinsräcken och dipsställningar. SATS har mycket bra tränings grejer men usla öppettider på helger. Att det har så mycket bra grejer gör dessutom att de kan ta bra betalt, men för mig som bara vill åt skivstängerna så är det ganska dyrt. Har sneglat på Friskis, gillar att de har mindre utbildningar och att det är hyfsat lätt att komma in och bli instruktör. Men tyvärr har de inget Stockholms eller Sverige kort och att köpa kort på bara ett gym och binda upp sig på det i ett år funkar inte riktigt för mig just nu. Så kliar mig i huvudet och letar vidare.
 
Tips mottages gärna!
 
Funderar vidare.
 
 

Dagsform från igår

 

12-10-16

Klättring

I veckan var följde jag med ett par kompisar från jobbet till Kättercenter på telefonplan. Sist jag klättrade, för ca ett halvår sedan, så minns jag det inte som vidare läskigt utan mest roligt och inte heller vidare fysiskt jobbigt. Sist klättrade jag bara runt utan vidare tanke med nu i veckan var det mer uppstyrt. Fick lektion i att man tydligen ska välja vissa "leder" dvs. att man ska klättra bara på en viss färg. Ahaaa. Och vips blev det ganska mycket klurigare och jobbigare för kroppen. Dessutom var det sjukt mycket läskigare att den här gången. Först blev jag nämligen passad av min jobbarkompis som är en väldigt liten tjej. Jag är ingen liten tjej. Även om hon hade viktsäck knuten till sig så litade jag inte på att hon som var så lätt skulle orka hålla stora mig om jag föll. Resultatet blev att jag fick panik då och då och höll om väggen så fingrarna vitnade. Men ju mer jag fick klättra och efter att jag blivit nedhissad av henne några gånger så började jag lite mer och mer på att jag inte skulle ramla i backen och bli en blöt fläck och kunde tillslut släppa paniken helt. Så underbart härligt att ta sig över sånt som är läskigt! Klarade till och med av att klättra en led som jag först inte trodde skulle gå - ännu härligare! Att klara sånt man inte tror att man kan. Jag skulle vilja lära mig att klättra upp och ner ser så ballt ut! Och säkert inte helt lätt. Tänk vilken känsla när man lärt sig det :D Steg ett blir att skaffa grönt kort.
 
Bild lånad från Addnature

Ibland kan man inte låta bli

Jag försöker att inte titta på andras träningen och ojja mig över den. Alla tränar med olika mål och med olika bakgrund, det som är bra i vissa lägen är inte lika bra i andra. Vissa tränar för att bli stora och starka, andra för att bli mer smidiga eller för att bli av med en skada och andra för att bli bättre på en specifik sport. Bara för att vi är på gymmet tillsammans är vi inte lika. Men. Ibland.... så undrar man. Igår var det en tjej som till en början såg ut att gå in hårt för att öka upp styrkan och var bland de biffiga killarna inne bland de fria vikterna. Jag kollade inte så super noga först men hon fångade långsamt mina ögon. Tydligen körde hon biceps. Men helt utan att gå ut fullt i rörelserna. Hon hade dragremmar på hantlarna även fast hon hade händerna ovanför armbågen nästan hela tiden. Så körde hon många konstiga specialövningar utan att få till basgrejerna rätt... Jag kunde helt enkelt inte låta bli att tänka att det där kunde inte vara helt rätt. Om jag inte missat något grundläggande? Men nej. Det var helt enkelt för många fel på en gång. Jag funderade ett varv på om jag skulle ge henne i alla fall ett litet tips, men jag lät till sist bli. Det är så svårt att veta hur det tas emot plus att det lätt kan uppfattas som en tillrättavisning, något som sällan är poppis. Speciellt inte när det är massor med folk runt om kring. Kanske pratar jag med henne om jag ser henne igen och det är mindre folk där samtidigt. Kanske. Ibland kan man faktiskt inte låta bli.
 

Gofika

Fruktsallad med vanlijkesella smakar smaskens efter en frisk höstprommenix. Och så lite kaffe till så klart, min fina Niklas gör godaste latten med riktigt fluffig mjölk. Banan, äpple, apelsin, russin, hasselnötter, passionsfrukt och en klick vanliljkesella - gott och en riktig vitaminbomb! Fast det där med en klick vanlijkesella var väll inte riktigt sant.... snarare en burk x) Nu är jag i alla fall laddad för gymmet och mera rehab.
 
Somrigt inslag som rekommenderas varmt i höstrusket.
 
 

Lördagstäning

Idag har det varit strålande höstväder med sol och klara färger överallt. Började dagen med en morgonprommenad vid 9 tiden på morgonen på en timme. Vid lunch blev det en timme till på prommenad i höstvädret tillsammans med min egna snygging. Vi gick även förbi brukshundklubben som hade agilitytävlning och spanade på några lopp. Man blir så sjukt sugen på att skaffa hund! Måste lösa det där.... Nu ikväll blev det mer rehabträning, det är bara att tugga på med det även. Körde även två övningar för ryggen, chins och latsdrag. Egentligen kändes chinsen riktigt bra i musklerna idag och jag hade nog kunnat höja upp till fem st på rad, men var inte så med i machen mentalt så det stannade på tre st per set och så några neggativa chins på det. Även latsdraget kändes bra, hade inte jättetungt utan körde en 10 på varje set och håller nu mera alltid längst ut på den bredaste stången som finns för att få träning i rätt muskler.

Nu ikväll har det blivit mys med hemmagjorda hamburgare till Nilkas och "hamburgebiffar" med klyftpotatis till mig. Och nu blir det film. Ha en mysig lördag på er! =)

 


Tjatar vidare...

... ja, jag tjatar vidare om min rehabträning. Just nu är de det som måste vara kärnan i min träning. Inte riktigt så jag tänkte först, mellan 3-7 rehabdagar i vecka sa naprapaten och jag siktade direkt in mig på tre dagar av tråkträning. Men så fyllde naprapaten vid nästa tillfälle i med att det naturligtvis är som med all träning - minsta möjliga träning är sällan den bästa och fortsatte med att det faktiskt vore vettigt att prioritera rehabben framför den vanliga styrketräningen under de här tre månaderna. Och jag förstår ju tyvärr hans poäng. Men nog med gnöl och gnäll om det. Nu ikväll var det faktiskt nästa roligt med rehaben, dels har jag fattat att för varje gång jag går dit så blir jag ett steg närmare bra. Precis som med all träning alltså. Att det ska ta sån tid att fatta.... Men det är kanske just så att man behöver lite fram steg för att tro på att någon slags framgång ska vara innom räckhåll. Idag kände jag på allvar hur jag orkade balansera upp kroppen och hur mycket starkare insida lår faktiskt har blivit sen första gångerna. Alltid kul när det går framåt! Kände även hur jag snabbt kunde hitta rätt läge i stretchen och även hur jag kunde stretcha ut de tidigare så korta musklerna i benen bra mycket längre än jag någonsin kunnat! Kanske inte är så tokigt det här med rehab trots allt. ;)

Lördagsmys

Lördagsmys tillbringat på gymmet i Kista. Lite rehab och ett gäng chinsset - och så vips så hade en timme gått. Nu blir det kvällsmat och senare blir det hemgjord glass. Trevlig lördagskväll på er!
 

Lördagsemma.
 

Rehabtillbehör.
 
 

Firat bullen!

Idag har det varit en stor dag. Bullensdag. Bullen med kanel. Jag har firat med att ligga under filten i soffan efter jobbet och kollat på serier på datorn. Inget firande på gymmet med andra ord. På jobbet firade jag till det genom att släppa matmanin och äta en stor, god, sockrig, mjuk och aldeles, aldeles underbar bulle. Bulle med kanel. Ikväll ska jag fira lite till med att spana på "Hela Sverige bakar". Hoppas dom bakar bullar. Bullar med kanel.
 
Andra bullar. Bullar med Kanel från ett annat år.
(Johanna är den lite till höger i mitten.)
 

Grönsaksförbud

"Men Herreguuuuud" sa min kära pojkvän när han letade efter något viktigt i frysen här om dagen. "Det är ju heeeelt fullt har inne" fick han han fram i upprörd ton och fortsatte "och det är ju BARA grönsaker". Helt sant var det väll inte för jag vet att det ligger en hel del kött, kyckling och fisk där inne också. Och även ett par burkar kakor, muffins och hemgjord glass ska det finnas vet jag bestämt. Men det var tydligen mycket grönsaker som låg överst i alla hyllor. "TVÅ stora påsar broccoli" fortsatte Niklas och slet fram en stor grön påse. Hm, ja, jo, det är ju så jag gör mina matlådor, häller i lagomt med broccoli och sen på med den lagade maten alternativt en burk tonfisk. "Och tre påsar wookgrönsaker!!" Hm, ja, jo, det stämde nog. Kanske det hade räckt med en när jag tänker efter. Jag hamstrar mer än gärna. Det är få saker som jag blir så stressad över som när det är slut på mat. Man kommer t.ex. hem efter jobbet och behöver akut fylla på magen och så är det slut! Det händer i och för sig aldrig här hemma.... men tänk om! Jag håller dessutom på att träna mig i att inte flippa ut så snart jag blir hungrig. Funkar faktiskt bättre än jag trodde. Nu kan jag till och med träna på tom mage och ändå få till bra pass. "Meeeen, nu får du inte köpa mer grönsaker förns detta är slut" suckade Niklas och avslutade med "nu får du grönsaksförbud gumman". Så kan det gå när man hamstrar lite för mycket ;)
 

Inga nya påsar med sånna här på ett tag.
 
 
 

I'm going to rehab

Rehab.
Igen.
Trååååkigt.
Vill inte.
Men.
Knäna vill bli bra.
Så.
Får göra det för deras skull.
Hej balansplatta!

Inte idag

Skit. Idag gick det inte alls. Skulle toppa förra veckans bänkrekord på 58 kg och sätta 60 kg. Förra veckan var det lätt och jag pressade utan problem upp 58 och kände att jag nog klarat 60 och men jag ville spaaaara 60 kg till denna veckan. Funkade inte riktigt så. Upplandningen var inte riktigt den bästa, det är alltid lite lurigt att träna direkt efter jobbet efter som det är rätt länge sen man senast åt något. I vanliga fall brukar jag ta en frukt och en proteindrink innan jag går från jobbet eller så tränar jag på fastande mage om jag glömmer det (händer oftare än man kan tro - är lite som en guldfisk i mellan åt). Idag glömde jag frukten och proteindriken på jobbet, men tänkte att jag ändå skulle ladda på och köpte en proteindrink väl på plats i gymmet, en sån där färdig och ganska tjock och söt på tetrapack. Den kom aldrig riktigt ner i magen och jag kände nästa hur den låg och skvalpade under passet. Sen hade jag också fått för mig att prova ett nytt upplägg innan maxförsöket. Det nya var att snabt värmaupp med ett par-tre set och sen gå på max direkt. Jag vet inte riktigt varför jag fick för mig att prova det, jag har ju ett upplägg som funkar bra med stegring med relativt många set och ett fåtal repetitioner på väg upp till maxvikt. När jag laddade med 60 kg tog det tvärstopp ca 5 cm ovanför bröstkorgen. Min passare var pigg, aktiv och vi är inte helt samjobbade så han lyfte praktiakttaget hela stången själv upp på hållaren igen och såg glad ut över att ha skött passen bra. Inför nästa försök efter ca 1,5 minuters vila - lite väl kort enligt mina vanliga rutiner - så var vi lite mer samspelta och jag fick bra lite lätt hjälp upp med stången, men jag klarade det inte på långa vägar själv. Attans. Inte hjälpte det att bli arg på stången heller. Ibland gör det det. Men inte idag. Nästa försök på 60 kg ska jag göra som jag brukar med både uppladdning och uppvärmning, brukar ju funka fint och det ska säkert hjälpa till att få upp den där stången på raka armar.
 
Bättre lycka nästa vecka!
 
 

RSS 2.0