Mormors köttbullar

Husmanskost när den är som bäst - mormors godaste köttbullar!

 
 

Nom-nom.

 

Nam-nam.

 

Slut!

 

Superpass!

Det blev ett sent pass runt 21 snåret igår och jag körde en vända med "on the minute". Ett set i minuterm 6 reps per set. Igår var det bröst i form av liggande hantelpress som stod i fokus. Gick grymt bra! Fick till ett härligt flow när jag kom på den smarta iden att jag ju faktiskt bara kan köra på i 20 minuter istället för att försöka hålla koll på vilket set jag är på. Jag blir så förvirrad av att räkna reps, set och hålla koll på vilotiden. Det är ju mer än två saker samtidigt. Inte lätt. Men när jag kunde koncentrera mig på bara reps och set gick det som en dans. :p Höjde dessutom upp vikterna bra sen förra gången jag körde on-the-minute med hantelpressen. Då körde jag 5 reps och 14 kgs hantlar, nu körde jag 6 reps och 16 kgs hantlar - vilket nästan kändes för lätt. Kanske inte värdens höjning med tanke på att det förra passet var i slutet av mars. Men det kändes ändå bra just för att jag sist slet som ett djur med 14 kgs hantlarna och dessutom klagade på att det inte gick att göra alla repsen strikt - nu gick det prima att jobba både strik och långsamt, nemos problemos. Körde dessutom 4 extra set efter ordinarie 20 och höjde då upp till 18 kgs hantlar.Efter 24 minuter på gymmet var både jag och bröstmusklerna mycket nöjda. Klappade mig själv på huvudet hela vägen hem. 

 

På SATS Mölnlycke i våras.


Snygga träningskläder

Min morgon består av gäng noggrant tidsnedkortade rutiner. Jag snozar vanligen till 07.05, nu på sommaren till 07.15. Sen blir det en snabbsminkning, samtidigt som jag klär på mig och packar väskan. Ofta tar jag på mig cykelkläder och packar då väskan med kläderna jag ska ha på jobbet. Idag tog jag fram en snygg, svart tröja matchade med en brosch och ett par slitna jeans. Kollade att passade, valde ett par skor, åt frukost i farten och hoppade sen upp på cykeln och pep i väg till jobbet. En halvtimme senare var jag på plats och hoppade in på toa för att byta om. Men. I väskan fans inga jobbkläder. Bara matlådan och lite andra träningsgrejer. Tanken for igenom huvudet om jag skulle cykla hem och hämta kläderna. Men efter en kortare överläggning med mig själv om att det faktiskt är semestertider, vi är max sju personer på jobbet och risken för kundbesök eller VD-besök var minimal bestämde jag mig för att köra på den sportiga looken. Cykelbrallor som slutade vid knäna och långärmad träningströja, jo man tackar. Var glad att jag inte tagit mina kortaste shorts och linne. Och att, även om det var uppenbara träningskläder, faktiskt var ganska snygga kläder.
 
Från och med nu ska jag bara ha snygga träningskläder!
 
 
 
En annan dags outfit.
 
 
 

Förvånade gott

Oftast älskar jag att laga mat. Till andra eller bara till mig själv - båda är kul fast på olika sätt. Till andra är det en utmaning att få maten att smaka "som det är tänkt" och att smakerna gillas av alla runt bordet. Till mig själv är det kul för att jag kan ta ut alla svängar precis hur mycket jag vill och jag vet precis vad jag gillar så då är det bara att ösa på. Men ibland händer det att inspirationen faller till botten. Jag är inte sugen på något, vilket krånglar till det avsevärt då jag vanligtvis lagar just det jag är sugen på - eller det jag blir sugen på efter att ha diskuterat med övriga som ska sitta till bords (läs Niklas). Igår var en sån dag när jag inte var sugen på något alls. Möjligen chokladglass, men det kändes inte riktigt okej på en onsdag. Så jag funderade. Funderade på att åka och handla något spännande på ICA, vad jag ville löningsdagen till ära - men jag kom inte på en enda grej jag ville ha. Borde vara hungrig efter att ha vart en timme på gymmet och sedan cyklat hem. Men icke. I brist på inspiration slölagade jag min matlåda till morgondagen - oinspirerad pannbiff med tomatsås och kikärtor. Och så vips kom jag på dagens rätt. Kikärtsomelett! Kikärtor kryddade med vitlök, basilika och andra "grekiska kryddor", hade i lite soltorkade tomater och hällde sen på äggvita (äggulan gick åt till glassen i helgen) och tada omeletten var klar. Bara tomatkross med oliver som tomatsås. Var ett tag lite orolig att det inte skulle bli ätbart - men var faktiskt gott!
 

Omelett med tillbehör lagat på en spik. Typ.

Vilja

Vilja. Och inte vilja. Det är märkligt att det finns saker som man vill samtidigt som man inte vill dem. Vissa saker måste man, fast man inte vill dem. Andra saker måste man inte och vill man inte, fast man vill ändå - på något konstigt sätt och så gör man det i alla fall. Eller så gör man det inte. Trotts allt. Vi är komplicerade vi människor. Vissa av oss. Ibland är allt komplext. Ibland är vilja spikrak. Jag har fortfarande inte riktigt förstått vad som ibland får mig att göra ibland och ibland att inte göra. Vissa aningar har jag. En sida av min vilja känner jag väl. En sida kan jag kontrollera. En tredje sida kan jag övertala. En annan sida är vild och finns bara i mitt djup. Vi kan vilja på så många olika plan, långsiktigt, kortsiktigt, ibland, alltid. Ibland måste man bestämma sig. Ibland går det ändå. Ibland inte. Jag tror inte på slump. Jag tror på vilja. Jag vet att det fungerar. Ibland. Oftast. Alltid. Kanske. Eller? 
 
 

(v)ägd

Idag började jag mina mätningar. Inga krav. Inga måsten. Bara vanligt enkel mätning för att se hur allt står till. Träningsmätningen rullar på och mäter olika övningar hit och dit. långsamt får jag en karta över verkligheten. Viktmätningen är mer brutal. Ställde mig på vågen för första gången på månader och *trumvrivel* vågen visade: ATH! Det vill säga "all time high", jag har aldrig i mitt liv vägt så här mycket. Fantastiskt vad muskler jag måste ha byggt på mig! Eller? Mja, inte helt rimligt att det bara är muskler. Kanske. Men någon liten extra gnutta med muskler måste jag ju ha fått i alla fall. Tiden får utvisa mer exakt vad som är vad och vad som finns kvar av mig till jul.

Mäta

Vi är ett ganska stort gäng på jobbet som har snöat in på det här med träning. De senaste dagarna har vi diskuterat träning och motivation runt lunchbordet. För att komma igång ska man ha mål, tycka att det är kul och inte vara för hård mot sig själv. Men sen, när man vill ha resultat, är det mätbarhet som är grejen. Gärna rutin, men framför allt mätbara resultat. Jag håller delvis med. Det flesta av oss är ekonomer eller ingenjörer, vilket färgar våra tankebanor med vetenskapliga principer och kanske låser oss vid rader och rutor. Men ändå, att lägga på mätbarhet triggar igång även den svagaste av tävlingsinstinkter. Även om man inte säger att man måste göra ett bättre resultat än sist, så är det få som inte tänker tanken i alla fall. Och har man tänkt tanken - ja då är man en bra bit på väg. Att välja vad man mäter medvetande gör och sätter fokus på det man kommer att sträva mot. Därför är det så viktigt att mäta rätt saker. Och just därför är det så dumt att mäta orelevanta saker, mäter vi börjar vi lätt sträva mot det. Själv är jag expert på att byta det jag mäter titt som tätt, speciellt de perioder då jag saknar tydliga mål.
 
Jag har svävat i en mållös period ett tag nu. Härligt bitvis, men nu börjar jag bli rastlös. Till våren är det dags för nya utmaningar och jag vill inte bli tagen på sängen för att jag börjat för sent med mina uppladdningar. Lagom till september tar vid ska jag vara i balans att börja följa målgivande rutiner och mäta vägen till mitt mål. Det blir så mycket enklare och mer energibesparande med planering. För några år sen trodde jag aldrig jag skulle kunna säga något sånt och mena det. "Ordning är för idioter - genier klarar kaos" var lite av ett måtto. Eller. Religion snarare. Även om jag fortfarande tycker att man inte totalt behöver bryta ihop om allt inte är minutiöst strukturerat, så har jag förstått att det här med planering faktiskt är något som hjälper en, ett bra verktyg som man kan använda när man vill. Spännande insikt. 
 
Så, mot målet. I höst ska jag håll för träning 6-7 pass i veckan. Varje vecka - samma, mätbara övningar. Först och främst måste jag se till att ta nya tag med mina knän och se till att få hyfsad ordning på dem. Möte med naprapat inplanerat efter semestern. För det andra ska jag blir lättare redan nu i höst. Jag är övertygad om att det är fördelaktigt att slippa lägga hela våren på att dieta och krångla med kroppen precis innan tävling. Extravikt kan man ordna med viktplattor! Diet inför våren startar i september, och smygstarten är redan igång. Imorgon väger jag mig för första gången på ett antal månader.
 
Börja mäta. Börja fokusera.     
 
 
 
 

Crossfit

Idag har jag och en kompis varit på plats på Crosssfit Solid på Sveavägen. Vi var totalt fyra stycken nybörjare och jag var enda tjejen på plats. Jag har provat crossfit förut, men inte på ett crossfitgym. Var som väntat inga komplicerade grejer så här på provträningen. Ett gång burpies på uppvärmningen, viftande med en träpinne för att  mjuka upp kroppen och sen några basicövningar väl till själva amrap:en (As Many Reps As Possible, dvs. så många repetitioner som möjligt).
 
Gick helt okej, men hisnande hur långt man har till de riktiga tävlingsvikterna/antalet. T.ex körde jag ketelbell-swing med 12 kg, en okej vikt i början och bli helt klart blev den bra tung en bit in i passet. Så vad kör en tävlande crossfittjej på för vikt? Jo, runt 27 kg. Ehm. Japp, hatten av. Vi körde även vanliga squats utan vikt och medan jag gjorde en så han instruktörs killen tre. Som sagt, oändliga utvecklingsmöjligheter! Jag vann i alla fall av alla nybörjarna. Ja, jo, nu ska man naturligtvis inte jämföra med andra, men det är svårt att låta bli när hela crossfitiden i princip är rakt igenom uppbyggd för tävling. Gör så många varv du kan på en viss tid, räkna dina varv och skriv sen upp dem på en tavla så alla kan se. Om det inte säger tävla med stora bokstäver så vet jag inte vad som gör det. Hela tävlingsidén gör mig två delad. Jag från början med mig en gen som gör att jag inte kan låta bli att tävla och vilja vinna, så vist går jag igång på att stå bredvid andra som gör samma sak på samma tid. Jag går igång nästan lika mycket på att jämföra mina tidigare resultat och försöka slå dem. Men jag är inte helt kompis med den här känslan hela tiden. Jag välkomnar den som en fantastiskt bra källa till motivation och driv. Samtidigt är den också en känsla som stressar mig, dels för att jag känner att jag inte har riktigt kontroll över av- och påknappen. Den är helt okej när jag tränar själv, men jag vet inte om jag skulle vilja tävla mot andra flera dagar i veckan? Fast å andra sidan är det även det som tilltalar mig med crossfiten, att man tävlar på ett väldigt varierat sätt mot sina tidigare resultat hela tiden. Att bli starkare, snabbare och effektivare. Allt sånt är ju grymt. Tar man det bara i sin egen takt och inte sneglar över axeln skulle det nog gå bra.
 
Att köpa kort på ett crossfitgym känns inte helt ekonomiskt försvarbart, i alla fall inte samtidigt som jag har ett vanligt gymkort, men sno några av godbitarna funderar jag redan på! Korta intensiva styrkepass någon dag i veckan, alternativt flera dagar i veckan de dagar som det finns lite tid. Kanske skulle man köpa ett par kettlebells så småningom? Just nu tror jag att det räcker alldeles utmärkt med att bygga egna små pass med kroppen som motstånd. Burpies, armhävningar, chins och många andra övningar är ju trotts allt helt gratis.
 
 

Bild stulen från Crossfit Solids hemsida
 
 

Just nu...

... prova på pass på Crossfit Solid.

I stora lass

Nu mera bor vi fyra stycken i vår lilla lägenhet. Förutom Niklas, Jag och Husmusen finns nu mera även Glassmaskinen. Man kan kalla den vår nya kärlek. I en vecka har den fått stå ensam i frysen - man ska minsann inte göra glass på vardagar har jag haft som manta. Vem vet var det slutar om man börjar med det. Men nu till helgen har den påpassligt nog fått visa vad den går för. Den går helt klart bra. Mycket bra. Jag har velat haft en länge -  man kan ju både göra goglass men även skojjiga proteinvarianter med kesella eller keso, eller sorbet med bara frukt och fun light, osv. Men trodde att glassmaskiner var stora, dyra och krångliga så därför har det inte blivit av. Jag gjorde väll ingen vidare research heller om jag ska vara ärlig. Men i förra veckan sprang vi på vår nya lilla vänn inne på Jula, tvåhundra kronor och lagom stor att trycka ner i ett frysfack. Hittat!
 
Första satsen blev en vanlig, klassisk gameldags vanlijglass, hittade ett bra recept på Kryddburken.se som jag följde på ett ungefär. Det där med att följa recept, eller intruktioner i allmänhet, till punkt och pricka är inte min grej riktigt - till min pojkvänns stora förfäran. Men gott blev det! Senare idag ska jag vara kreativ med ett par chokladglassrecept. Kan inte bli annat änn bra ;)
 
 
 
 
 
 
 
G. L. A. S. S. S. glassen heter Glasssss....!
(sjung med Blossa julglöggs melodi)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Två veckor kvar...

... sen blir det seeeemeeeeesteeeeer....!
 

Bröst och Axlar

Det blev ingen magträning idag, kändes som axlarna behövde uppmärksamheten mer! Så blev en kombo av bänkpress, militärpress, flyesmaraton, sittande hantelpress och liggande omvända flyes i cabelcrossen. Var ett riktigt grymt pass med bra flyt och bra med ork! 
 
Bänkpress: 8x20, 8x30, 8x35, 8x40, 8x43, 8x43, 7x43 (fail - fick rulla stången av bröstet), 8x40, 8x40
 
Militärpress: 9x15, 9x20, 9x22, 8x22, 7x22, 8x22, 9x22, 7x22
Jag satsade på 9 reps i alla set men gick inte riktigt varje gång.

Flyesmaraton:(15x5 + 30 sekunders statisk spänning i axlarna, 15x5 + 30 sekunders strech) x 4, ingen vila = syyyyra
 
Sittande hantelpress: 8x10, 6x12, 7x12, 6x12
 
Omvända flyes:7x7 - 9x7 - 20x5 - 20x5 - 6,25x17 - 6,25x17 -6,25x15
Mycket märkligt att 7 kg var påtok för tungt, 5 kg var så lätt att jag kunnat fortsätta i all evighet och att 6,25 kg var precis perfekt...

Boxats!

Igår var jag och spralliga Annelise på plats på SATS Stadshagen för att slå ihjäl några mitsar. Var ett riktigt grymt pass med en ny instruktör som var mins sagt peppande. Peppande på ett energiskt och... ja... ärligt sätt. Inte en sån som hoppade runt och försökte ropa ut hejjarramsor - utan han var genuint pigg och positiv. Dessutom hade han hyfsat vettiga upplägg på kombinationerna och la upp passet så det flöt på och var logiskt. Hoppas han är på passet för att stanna! Innan passet började klämde jag in 100 reps bicepscurl med stång. 10 x 10 i en pyramid. Började på 12 kg, 15, 17, 20, 22, 20, 17, 17, 15 och de sista 12 körde jag med ryggen mot väggen och tänkte teknik-teknik-teknik. Väldigt roligt upplägg med pyramid tycker jag - rekommenderas! 
 
Idag var det vila från styrkan, blev bara en timmes vardags cykling till och från jobbet. Imorgon blir det besök på SATS Kista för mag- och bröstträning. Kanske blir det lite lättare benträning också, beror på hur mina knän mår.
 
 

Hit it!
Bild från Gbg 2009
 
 

Helg i Gbg!

Helgen har tillbringats i Göteborg för festlighete, fitnessfestival och annat trevlig. Festivalen var jag och Niklas på tillsammans med Johanna och John. Fanns mycket kul att titta på där och även en hel del skoj att få prova på eller tävla i. Han t.ex. med ett grymt morgon pass på SATS Frölunda (inte offta det käns sååå bra att träna på morgonen!) blev marklyft, goodmorning, hängande benlyft (mage) och plankan fyra övningar, massa sett och totalt 60 minuter på gymmet. Behöver jag säga att jag har träningsvärk delux idag? Sen har vi även hunnit med att vara med och provsmaka (ganska många) supergoda mukar som Jennifer hade "provbakat" inför sin födelsedag.
 
Imorgon blir det tillbaka till vardagens rutiner ;)
 

Chins och Stångrodd

Igår blev det ryggträning i fokus. Chins 6 set, med 4-6 reps. Kände mig inte jätte pigg i ryggen konstigt nog, ingen bra anledning bara är så ibland. Den andra huvudövningen var stångrodd. Blev 6 set med 30 kgs vikt plus ett uppvämningsset och ett lite tyngre set. Funka inte så bra med tyngre då min teknik inte är de bästa, har kört väldigt lite stångrodd tidigare. Slängde även in några set hängande benlyfft och fällkniven för mage. Lite ostrategiskt kanske då jag körde mage i söndags, men den var oförskämt pigg så det mådde den nog bara bra av. ;)
 
Idag blir det målning av systers hus. Wax on - wax of. Eller. Stroke upp - stroke down. Typ.
 

Smider helgplaner

I helgen ska jag och Niklas ut och resa, denna gång till Sveriges framsida. Finbesök och sommarfest hos gamla bekanta till Niklas - och så helgens höjdpunkt Fitnessdagen! Vi kommer tillbringa dagen med Johanna och John, ska bli riktigt skoj.
 
 
 
 

Axlar och Mage

Idag blev det axlar och mage i gymmet. Ett okej pass, inte super, inte dåligt. Ibland blir så, det blir gjort. Annars har jag hunnit med en hel del den här helgen spelat paint ball med jobbet, jag och Niklas har varit och målat på Systers hus, grillat hos syster och idag har vi har shoppat garderob på Ikea, ätit södagsmiddag i form av låååångkok (super god gryta). Imorgon börjas det om på ny kula. Tror jag ska promenixa till jobbet imorgon minsann.
 
Najty!

Just nu

 
I skogen.
I kamouflagekläder.
Undviker att bli skjuten.
Avfyrar skott i glada färger.
It is on.
Tha paint ball.
 

Marklyft!

Helgens träningsläger har gett en del av tryck på mig och mina tankar kring träningen. Keep it simpel. Mer är inte alltid bättre. Efter att mer utförligt förstått vikten av basövningar känns som jag fått en liten nytändning. Kanske  även för att det enkla går hand i hand med vad jag själv funderat på under våren. Enkelt och effektivt. Att räkna timmarna i gymmet och sätt likhetstecken mellan timmar och resultat passar inte mig. Inte just nu i alla fall. Jag tränar gärna fyra dagar i veckan och är nöjd med det om jag får bra resultat. Utan att snöa in för mycket så vill jag egentligen bara säga att träffa Eddie, någon som uppenbarligen (titta på honom) vet vad han pratar om, och höra honom förklara träning på ett basic sätt föll i god jord hos mig. Det blir så mycket roligare att göra något när man förstår v a r f ö r man gör det. 
 
Så träningen kommer att bestå mycket av basövningar framåt. Idag var det marklyft på programet. Min plan är att klättra i reps och/eller vikt under en 10 veckors period, maxa vecka 11 och vila vecka 12 och så får det rulla på ett tag. Dagens marklyft började på uppvärming med bara stång (20kg), 6 reps. Plussade på 10 kg på varje sida (40kg) och körde 6 reps till. Ytterligare 10 på varje sida (60kg) 6 reps. Ytterligare 5 på varje sida (70kg) 4 reps. Ytterligare 5 per sida (80kg) 4 reps. Och där stannade jag och körde ytterligare fyra sett. Och plockade sedan av vikt i två gånger till så jag var nere på 40 kg och körde 2 x 10 där jag bara tänkte på tekniken. Nöjd med denna första omgång marklyft.
 
Avrundade ryggträningen med 4 x 3 pullups, inte mycket energi kvar i ryggen inte. Körde även biceps curl 22 kg x 6 som bäst, gick ner till 17 kgs stången efter några set, inte min bästa övning - men å andra sidan med störst utvecklingspotential! ;) Efter det hade det gått 50 minuter och det var dags för strech och hemfärd.
 
Nu ska jag roa mig med att nörda ner mig och göra en snygg excelmall som jag kan fylla i efter varje träning.
 

Så roligt det kan vara att pressa en järnsläde ;)
 
 

Smaktest

Passade på att köpa 3 för 2 av Olimps Whey Protein Complex 100%, passade bra när man känner för att smaka sig igenom ett gäng olika smaker. Först ut i smaktestet var.... drrrrum.... kokos! Kokos är en riktig favoritsmak för mig när det kommer till annat drickbart så förväntningarna var höga. Jag blandade med mjölk för att jag tycker detta är godast och just nu vill jag ha rejälare mellanmål. Jag har bedömt på en skala från ett till fem, där 5 är topp och 1 är botten. Så, till poängen:
 
  • Smak - 4.5
    Nästan full pott här! Mycket lik många andra kokosdrycker vilket gör att de smakar precis så gott som man förväntar sig. Lagom med sötma, inte överdrivet söt. Ingen eftersmak. Gissningsvis är kokos en smak som man (i alla fall jag?) sällan smakar i färskform, därför känns konstgjord kokos om äkta kokos. Och det är ju en bra anledning till att göra proteinpulver med just kokossmak. Extra gott riktigt kall, jag hade isbitar i min drink när jag skakade den. Litet, litet minus för att den inte kändes fullt så fyllig som jag önskat.

  • Konsistens - 4.5
    Mjuk och hyfsat len konsistens, inte så "kornig" som vissa proteinpulver kan vara. Ingen sträv eftersmak. För att nå upp till fullpott hade den behövt vara ännu lenare.

  • Pris - 3
    Inte marknadens billigaste direkt och desto dyrare när man köper småpåsar. Köper man som nu 3 för 2 känns priset dock helt ok. Finns även i större förpackning och är då lite mer prisvärd, men fortfarande inte i lågprissegmentet.
Så över lag tycker jag att Olimps Whey Protein 100% var mycket bra, störst plus för smaken - inte så söt och mycket kokossmak. Gillar man kokos i annat rekommenderar jag denna du kommer gilla det. Gör man inte det ska man välja en annan smak. Minus för det höga priset. Ett gott pulver som tål att drickas som det är, jag kommer att köpa det här proteinpulvret flera gånger.
 
 
 
 

Present!

Eller ja.. kanske inte present - men paket i alla fall! :D
 
 
 
 
 

Helgläger - Eddie Bergquist

I helgen har jag, Johanna och en annan tjej (Nanna) varit på helgläger hos Eddie Bergquist. Var ett riktigt bra läger proppfullt med teori, praktisk träning, teknikgenomgångar och mycket allmänt prat om styrketräning, kost och annat intressant. Mycket av teorin gick ganska djupt, vi fick överblick över vad som egentligen händer enda ner på cellnivå vid träning, vad som händer med alla kolhydrater, fetter och proteiner och beståndsdelar av dessa när vi stoppar i oss dem. Även djupdykningar i anatomi och kroppens uppbyggnad var intressant. Hela tiden blandades det mer praktiska perspektivet in vilket gjorde att allt hela tiden höll sig väldigt intressant. För att prestera på högnivå behöver man inte kunna alla detaljer ner på molekylnivå, som Eddie sa - men det gör det mer spännande och även lättare att själv förstå samband och se hur allt hänger ihop. Dessutom blir det bra mycket lättare att lägga upp sin egen träning och kost. Fyra träningspass han vi även med, tre i gymmet och ett utomhus. Inomhuspassen fokuserade mycket på teknik av olika strikta styrkeövningar, dessutom mycket rörlighetstips och fokus på viktiga muskler att aktivera. Utepasset var dra och slit med maximalt med flås. Vad sägs till exempel om att dra en metallplatta, modell större givetvis, med hjälp av en sele fram och tillbaka i en miljard olika vinklar - frammåt, bakåt, roendes m.m. Eller slå med slägga på en planka tills den går sönder. Kul och jobbigt på ett härligt sätt.
 
Nu, väl hemma igen, har jag fått mycket nya spännande tankar som jag kan använda i träningen och mattänket. Mycket nytt att klura på! Ett mycket intressant läger med en påläst och inspirerande Eddie.
 

RSS 2.0