Creative destruction...?


... mitt träningsliv är i spillror. Mellan nio och tolv timmars jobb på restaurangen om dagen gör att jag varken vill eller orkar träna. Jag har ingen lust att pipa hem fem över tio på kvällen de dagar jag slutar "tidigt" för att orka upp och springa dagen där på. Jag vill vara kvar på restaurangen, ta en öl och cilla. Jag käner inte att jag efter jobbet behöver köra slut på kroppen överhuvudtaget... jag är trött i ben, axlar och rygg så det räcker ändå. Jag vill inte ängna mina tre lediga timmar om dagen till att träna och duscha i en kall duschkabin och sedan ägna 30 minuter åt att torka håret med en näst in till värdelös hårtork. När jag är ledig vill jag socialisera eller dökolla på film hemma i min ensamhet eller hoss någon annan som är lika utarbetad som jag själv. De dagar jag är stissig och inte kan varva ner, då jag går av klockan halv två på natten, vill jag härja loss med sommargäster och kompisar och inte gå hem o lägga mig o stirra i taket i hopp om att eventuellt orka upp innan klockan elva på morgonen och gå morgonpromenad. Jag känner inte att det skull e göra mig lyckligare på något sätt.

Det kommer snart en tid då livet återgår till rutiner och rutor för träning, äta och sov a. Det kommer en tid då det kryper i kroppen och jag inte får ro förens jag pressat kroppen med ergonomiskt anpassade vikter och gymmaskiner. Tider kommer då jag mår dåligt både fysiskt och pysikst om jag inte äter varierad och näringsrik kost, med mjöliga bönor, knottrig kinoa och andra nyttigheter. Men nu släpar jag dickabackar från förådet till kylen i baren flera gånger om dagen, lyfter femtonliters ölfat med vassa handtag och springer mellan bord minst nio timmar varje dag till fötterna värker. Jag äter äppelkaka, daim och dricker alldeles för mycket fanta och varm choklad med vispgrädde. Jag är trött nästan och har fått utslag på halsen. Jag vill ha ordning och balans. Men ändå klarar jag sköta mitt jobb galant och dagarna är fartfyllda med ett liv och rörelse som gör mig lycklig och bekymmersfri. Jag skulle säkert vara piggare och gladare om jag lät bli chokladen, ölen och aiolin som jag doppar pommesen i. Det suger i mig efter harmoni och träning, jag vill vara ballanserad samti digt som jag njuter av det kaos jag lever i. Denna totala frånvaro av diciplin och måsten leker med mig och killar mina sinnen på en helt annan våglängd en den inrutade balans jag annars söker. Men detta kaos är flyktigt. Det finns en tid då denna tid är förbi, då mina prioriteringar återgår till det jag tror och kallar för "det jag vill". Jag ser fram emot en höst då jag kan bosta min kropp med sömn och härlig, fräch mat i lagom doser. Förberedelser som möjliggör ett maximalt utnyttjande av både min kropp och tanke.

Denna tid är dock inte nu. Nu lever jag i min underbara obalans där inga speglar, vågar eller bedömningar av mig själv finns. Där jag är bra på det jag gör och där inga krav är för höga, jag tuffar på och kan vara nöjd. Jag vet, och känner redan, hur mitt prestationsbehov knackar på min axel och undrar när jag ska göra något vettigt. Något som för mig framåt, gör mig bättre eller mer på något odefinerbart sätt. Det knackar, o ch jag svarar, jag springer lite och promenerar lite för att bli lite mera skärpt. Men i ett kaotiskt tillstånd av obefintlig sömn, slitig jobb utan tid för att vila upp och bygga upp kroppen känns alla försök till nytta som en droppe i havet. Jag väntar under ytan på nya tider, samtidigt har jag inte bråttom.

Jag älskar detta livet och jag älskar den fram tid som jag vet kommer likna mitt förflutna som jag har levt i tidigare. Både nu och sedan kan jag vara här och nu. Idag, eller snarare i natt är, är Koster, ett lunkande levande liv. Imorgon är Västerås, eller Stockholm, nytta och även det att levande liv.

Här eller nu, nu är det sängen och sova som gäller. John Blund har strött sand i mina ögon länge nog denna måndagskväll. Natti...!

 ... idag igen!

Blev lite springnign idag med. Inget Kostervarv, men en liten runda med sälskap på ca 3km. Karin och jag stannade till och med o gjorde sittupps under vägen, pluss spurtade lite mot slutet. x) Nu jobb!

Pöss, pöss

Kostervarvet Episod III


Marliyn Mansons "Beautiful People" i mina öron. Jag är riktigt träningspepp för första gången på flera veckor. Värmer upp med benböj, med ett ben i taget, och vadpress på trappan till sommarstugan. Sen bör det av, först ut mot Basteviken med en ny MArlyn Manson låt i öronen. Lagom till jag svänger in i skogen, inhägnad så kor kan gå fri tt där inne, på väg mot Norrvikarna börjar Amy McDonald ta ton i min MP3-spelare. Jag springer över stock och sten tills jag springer i en långdragen u-sväng och kommer upp bakom Miltons. Där tar jag vänster och springer åter igen bortåt nu mot Vettnet och uppför den sega Vettnebacken. Jag har hunnit välja bort några låtar på spelaren och nu strömmar toner av Hammerfal in i mina öron. Sista biten går förbi affären och strax efter det är jag återigen jämsides med Basteviken. Hem, hem. Mina ben vill springa långsammare men jag bestämmer att det inte är ett alternativ. Hålla tempot eller öka. Nu är jag nyfiken på vad tidtagaren på mobilen kommer att ge varvet för tid. Så jag ökar lite och spurtar ordentligt sista uppförsbacken mot huset. Sliter tag i mobilen, som ligger på veranda räcket, och riktar ögonen mot displayen.   

36 minuter och 40 sekunder! En inte helt dålig tid med tanke på att jag levt på öl, kakor och minimalt med sömn de senaste två veckorna x) Var givetvis inte som att dansa fram på moln men inte i närheten av så jobbigt som sist jag sprang, för mer än två veckor sedan(!). Min lediga dag har tydligen gett mig energi att ta av. Imorgon blir det mera jobb, sen får vi se när nästa springrunda kan tänkas bli av...! x)

Long live vacation...!

Snabbis...

... träningen har gått utför de sista veckorna. Minst sagt. Alla mina träningspass är dokumenterade i bloggen så ni ser säkert själva hur det gapar tomt med träningsdagar just nu. Vet inte om det är på grund av just detta, utebliven träning, jag är så trött. Eller om det beror på dålig-mat-fross på resturangen jag jobbar eller om över en veckas jobbande i sträck med arbetspass på 11-12 timmar är boven i dramat. Hm. I helgen är jag ledig och ska försöka piggna på mig lite.

Nu filmtajm med mysigaste pojkvännen med regnet smattrandes mot taket. Sen jobba...
Baj baj sål!

Gammalt och nytt...

Fick av en tillfällighet för mig att titta upp den Kenneln jag jobbade på efter gymnasiet. Kom tidigare idag på mig själv att jag knappt kom ihåg vad staden jag bodde närmast hette, gården låg på landet i North Devon, men vad staden hette hade jag helt glömt. Skulle berätta för en kollega som även hon vart i England en del, men kunde inte alls minnas. Var tvungen att googla nu när jag kom hem. Barnstaple. Så hette staden som jag ganska många gånger var inne i, strosade runt i och kände mig nästan som hemma i. Så underligt att något som då var så nära nu är så långt bort. Vistelsen på kenneln blev oväntat kort, men det spelade ändå, och gör fortfarande, en stor del i mitt liv. I stort var det de första jag gjorde helt på egna ben. Hittade även en länk till en sida om Applebrook's Golden Retrivers, så hette kenneln. Det har jag åt minstonde inte glömt. En enkel sida, den väcker så mycket i mig även fast jag nu ytterst sällan gör sig påmind i mitt minne. Jag snickrade på en egen hemsida till Applebrook när jag var där, men den han aldrig bli klar innan jag hastigt och oväntat lämnade gården bakom mig. Så mycket som fans, som finns och fortfarande berör mig fast som sällan kommer upp i mitt huvud. Och inte bara kenneln. Allt. Som Koster, mina vänner på skolan, allt i Katrineholm. Allt som är nytt för mig varje gång, som jag älskar och lever i men som samtidigt sakta tynar i mitt minne när jag är någon annan stans. "Man borde göra en lista med allas namn" sa min syster, som precis som jag glömmer mångas namn här på Koster under vinter halvåret. När man kommer tillbaka är allt gammalt sedan tidigare sparat fast samtidigt nytt. Men så är kanske de flestas liv? Nya världar, gamla minnen. Det som är nu blir sen, och i minnet sparas mycket samtidigt som den glömskan kastar ett dunkelt täcke över det. Skrapa lite på ytan och vissa saker blommar upp igen, andra är borta för alltid. Även just detta nu kommer ses som en flyktig då tid allt för snart.

Inget nytt, inget gammalt - allt som i slutänden finns kvar är här och nu. Och just nu är jag trött som ett segel... med tanke på vad klockan är nu så säger mig något att jag inte kommer att bli mycket piggare imorgon. Dock uppskruvad som en liten durecell kanin. Det är mitt liv här och nu. Trött som en döende och tokpigg samtidigt. Contraia contrariis cusantur.

I alla fall... Natti!
/ Filofosius Maximus Töttis


Sol, kor och gameness

Igår sprang jag andra löppasset här på Koster, sommarens absolut jobbigaste pass. Inte blev det en bra tid heller. Nästan det jobbigaste på hela året faktiskt. Delvis hade jag själv sett till att den blev det.

Läste en internsant artikel om "Gameness" i senaste numret av Figether Magasine. Alltså om hur envis man är när man tävlar/tränar, hur mycket motgångar man tar innan man ger upp. I artikeln handlade det givetvis om hur mycket stryk man kan ta innan man ger sig. Vissa personer har hög grad självbevarelse drift och ger sig redan då de misstänker att de kommer att hamna i ett obehagligt armlås, dessa har alltså låg gameness. Andra ger inte upp även fast näsan är bruten, motståndaren så överlägsen att de knappas kan räknas till samma liga osv. Hög gameness. Hur som helst, det intressanta var inte gamenessen i sig, utan tipsen på hur man kunde träna upp sin egen gameness. Jag fullkomligt älskar idéen med att man inte tar saker för givna inom kampsport. Att säga att man är begåvad med en viss mängd muskler, kondition eller uppsättning gener som gör det möjligt/begränsar en att nå vissa nivåer ses inte som en sanning. Din träning är vad som avgör. Så självklart gäller även detta gameness. Att inte ge upp handlar inte om järnvilja, enligt artiklen, utan om hur kroppen svarar på smärta och främst hur det undermedvetna svarar på denna smärta. Lyckligtvis är detta något man kan träna upp! Genom att utsätta sig för obehagliga situationer, tuff konditions träning, sparring, lite för tunga vikter på gymmet eller vad det nu kan vara så lär och vänjer man kroppen vid att obehagskänslorna i sig inte är "farliga". I pressade situationer står man alltså bättre pall om man är van vid att ta mer stryk/mjölksyra/smärta. Låter lite galet och det är det kanske. Men att träna på att inte ge sig kan ju vara användbart i många situationer. Funderade mycket på detta när jag tränade karate förut och även agility i viss mån, fast då mest med fokus på mjöksyretålighet. Vettigt resonemang hur som helst, roligt att bli påmind och får nya perspektiv på gamla undan gömda tankar.

Som sagt var det länge sedan jag funderade i gameness-banorna. Nästan så jag faktiskt medvetet börjat skylla på olika saker för att slippa jobba när det blir jobbigt. I alla fall, igår när jag sprang gjorde jag det med flit lite jobbigare genom att springa på förmiddagen. Oftast känner jag mig betydligt tröttare i kroppen på dagen. Dessutom var det soligt och varmt, vilket såklart gjorde det jobbigare. Blev dessutom en extra utmaning att fortsätta springa när jag såg att det var fult av kor i närheten av min springstig. Gillar inte kor. Ser visserligen snälla ut, men de är totalt opålitliga!! Passet var kanske inte bara på grund av detta det jobbigaste passet, men oavsett anledning så fortsatte jag springa hela rundan och tog inte de möjligheter till genvägar jag förmodligen annars skulle ha tagit. Var trött, hade håll, behövde gå på toa, hade brotom hem för att hinna möta lite folk på avtalad tid osv. Anledningarna var många att ge upp, och jag hade nog gjort det om det inte var för att jag var ute och tränade något mer än löpning av kondition, träningen av gameness var nog så viktig.Kostervarvet - Episod II

Tiden 37.71. Suck...

Hemma nu...

... jobbade från tolv till tolv idag, tolv timmar alltså x) Blev dessutom en liten öl och en liten snackins efter stängning innan jag sakta vaggade mig hem genom snåren till stugan. Änglarna pappa o Björn har fixat elen och vattnat nu. Guld. Nu ska jag sova ihjäl mig ett tag... börjar klockan två imorgon.

Natti

Första dagen på gamla jobbet

Nu bär det snart av ner till restaurang Strandkanten för knegade som servitris. Ska bli superskoj, var nere där igår och sa hej och kollade in alla nytillkomna. Verkar bli ett skönt gäng i år med...!

I träningsväg innebär serverande att min vardagsmortion uppgraderas rejält. Från stilla sittande datastolsliv till speedat liv på benen i minst åtta timmar dagligen.

Nu... working 12-21...! x)

Kostervarvet - Episod I

Kosterrundan beräknas till 5,8 km och går över stock och sten, genom snår och längs med stranden. Dagens tid blev 35,20 minuter. Hastigheten var alltså i snitt ca 9,9 km/timmen. Hm. Inte alls så bra som jag trodde. Attans. Är bra att mäta för att se hur det ligger till tydligen. Visserligen är tiden det tog att stänga och låsa dörren med i samma tid, men kan ju inte vara många sekunder det tar... Får helt enkelt träna mera. Måste ju upp i 10,9 km/timmen och dubbla sträckan (!) för att klara mitt sommarmål. Där har du din utmaning gumman! Hm. Du gillar ju sånt. Hm. Det ska ju kännas lite omöjligt i början. Hm... You GO girl!!

(om det var någon som inte förstod sista delen av ovanstående så kan jag säga att det är två olika sidor av mig själv som konverserar; den ena hejjar på, den andra hm:ar)

Ska bara...

Måste bara göra en liten "dagens kost" lista också x)

Frukost: 1 Kaviarmacka och 1 Risifrutti
Lunch: 2,5 Kaviarmacka och 1 Banan
Middag: 1 Kaviarmacka, 1 burk tonfisk i vatten, 1 liter mjölk, två tomater och 1 näve smultron
Kvällsfika: 1 Kaviarmacka

Dagsintag ca 1550 kcal. Och nej det är ingen aftonbladets-kaviarmacka-diet jag försöker banta mig med, utan bara så det blir är man bor i en dysfunktionell (ur matlagningssynpunkt) sommarstuga med en livsmedelsaffär som har priser som om den låg på Stureplan. Något säger mig att jag kommer känna visst motstånd mot kaviar inom en snar framtid... :o

Man kunde haft det sämre ♥


Igår kom jag hit till stugan på Koster. Propparna till huvudsäkringarna hade gått vilket medförde att det det varken fans el eller vatten. Trist och besvärligt, men kanske inte så konstigt med tanke på att stugan är gammal och har stått tom hela vintern. Efter att ha lånat vatten och tiggt till mig att få ladda mobilen en stund (så klart var den nästan död) hos grannarna, gått till den lokala livsmedels affären på andra sidan ön och handlat upp alla deras proppar samt konsulterat min kära far över telefon i ca fyrtio minuter så fungerade tillslut delar av elen. Spisen och lilla stugan närmare bestämt. Så nu kan jag ladda mobilen och datorn, samt koka vatten. Laga mat är dock ostrategiskt då det fortfarande inte finns rinnande vatten och disk-möjligheterna därför är minimala.

Idag har jag börjat med att ha sönder grästrimmern. Slet den i två delar när jag försökte starta den. Efter det lagade jag grästimmern. Slutligen klippte jag även gräset. Resultatet av gräsklippningen kan ses nedan.
Efter det var allt så ornat som det kunde bli för stunden. Pappa och min farbror kommer ner imorgon och agerar elektriker. Själv är man totalt inkompetent på såna där real life situationer. Googla och skriva blogg är jag bra på. Läsa artiklar och gymma med. x) Men vattenpumar och elfel är det svårare med. Tur att papporna i släkten är händigare på de områdena. Hoppas på att det kommer att finnas vatten till helgen!

Med inget kvar att göra kunde jag äntligen börja med sånt som man gör här på ön. Inget med andra ord. Dagens ingenting har bestått av sola, gå ner till jobbet och säga hej till alla samt läsa lite bok. Jag gillar att göra ingenting! Skulle kunna göra det på heltid...! x) Så otroligt gött!

Snart ska jag göra lite mer ingenting. Springa en fem kilometers sväng och sedan duscha lite i myntduscharna ner i hamnen. Kan bli ett lagomt kvällsprojekt!P.S. Hur i hela friden hamnar bilderna egentligen? Var är logiken?? :o
RSS 2.0