Effektmål

Vad är det som ger dina mål störst skjuts framåt? Många börjar i fel ända med att köpa snygga träningskläder och dyra kosttillskott utan att fokusera till tillräcklig på det som faktiskt gör skillnad, ofta just träningen i sig. Det finns oändligt mycket vetenskap när det kommer till träning och kost idag att det fullkomligt dränker oss. Små justeringar som ger OS-alteter marginella fördelar mot sina hårt satsade konkurenter kanske inte är det första du som vardags mortionär ska stirra dig blind på. 

 

Ta mattajming till exempel, att minitusuiöst bygga sin mat och sitt liv kring en timmes träning på kvällen. Är det verkligen det som gör dig stark? Är det verkligen det som tar dig de första stegen nämare dina mål? Och om du inte får de resultat du får, beror det verkligen på att din mattajmig är fel? Små förbättringar i all ära, men om du äter smågodis varannan dag och hoppar över träningen var tredje vecka, kör den sporadiskt varannan och egentligen bara sköter dig en vecka av tre, tror du då inte att det finns annat som skulle ge dig större förbättringar än att investera i stora burkar kolhydratspulver? Är det verkligen av avgörande betydelse om du ger varje muskelgrupp totalt 80 eller 140 repetitioner? För många skulle deras träning kunna kliva sjumilakliv frammåt om de bara tog reda på vad som faktiskt är deras mest relevanta förändring, vilket som är deras moment- eller effektmål - de delmål som med minst justering ger mest möjliga resultat. För de flesta är kompressionsbyxor och proteinbars en onödig, och ofta kostsam, överkurs. Att prioritera vad som är viktigt pch vad som ger dig störst skjuts framåt just nu är det du ska satsa på. Se till att komma iväg till träningen 3 dag varje vecka, dvs. att inte köra 8 pass i veckan vissa veckor och inget alls andra veckor, utan faktiskt skapa en rutin som både fungerar för din kropp, din vardag och för din motivation är av görande för om du lyckas med din träning. Inga aminosyror på burk i värden hjälper din kondition till det bättre utan regelbundenhet i din träning. Nästa steg kanske är att se till att du har fullt fokus på det du gör alla dina minuter i gymmet, och inte sitter och funderar på vad som hände idag på jobbet när du kör bänkpress. Kanske behöver du även se över vilka övningar du faktiskt kör i gymmet och varför. Och så vidare. Det är en ganska lång väg med rutiner, förändringar, mentala mål och fokus som du behöver gå innan det ev. kan hjälpa dig att förkovra dig i kuriosa om träningens finlir.

 

Om du fokuserar på de viktiga delarna, dina personliga delmål i form av effekt mål som med små justeringar ger dig förhållandevis stora resslutat - kommer du ta dig långt längre än de som planlöst hoppar på alla möjliga och omöjliga nya råd och rön som regnar över oss. Att veta vart ska är bra, men utan att veta vart man är blir det nästan omöjligt att välja rätt väg.

 

På väg mot Lucia Pokalen 2011

 


Kommentarer
Postat av: Johanna

Så klok du är! =)

2012-08-10 @ 16:12:07
URL: http://inshape.blogg.se
Postat av: Annelise

Du är så klok!:):)!!

2012-08-10 @ 17:06:16
URL: http://anneliseaf.blogspot.se/
Postat av: mamma

Vadan denna insikt? Du låter som din mamma....

2012-08-13 @ 08:57:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0