Bra morgonpass!

Idag ringde klockan 05.45. Då var det bara att hoppa upp och bege sig till gymmet för ett bröst pass. Blev ett himla bra pass dessutom! Hade helst velat fokusera på bänkpress, men efter som det lilla kvartersgymmet inte har några skivstänger så fick det bli fokus på hantelpress ist. Hade i tanken att försöka maxa med 24 kgs hantlarna, alltså totalt 48 kg, men när jag bara orkade 3 reps på 22 kgs hantlarna så lade jag ner den tanken. Så här blev passet i alla fall (vikt per hantel x reps):

Bänkpress m. hantlar (4 set)
16 x 10, 18 x 8, 20 x 6, 22 x 3

Lutande bänkpress m. hantlar (4 set)
16 x 10, 16 x 8, 14 x 10, 14 x 9

Hantelflyes (6 set)
9 x 10, 10 x 10, 10 x 8, 9 x 8, 9 x 9, 8 x 12

Armhävningar med fötterna på bänk (4 set)
9, 10, 10 (+ 12 med fötterna på golvet)


Lose and win!

Nu har det dragits igång en gemensam Beach 2012. Typ. Eller en mer mjukt uttryckt "kom iform efter dina egna mål". Ehm. Hälsosamt i grupp. I brist på bättre namn kallas senvinterns vitsatsning för "Biggest Loser". Fyndigt va? Kom på det helt själv! :p Nja, nästan i alla fall. Hur som helst så kan man inte bli utröstad i vår egna variant. Man ska bara se till att losa sin vikt ner till de mål man satt upp för sig själv. Invägning varje fredag morgon innan frukost. Enkelt. Bara att tuta och köra. Vi som tävlar mot oss själva är bland annat Johanna, en ur hennes familj, ett par ur min familj, en jobbarkompis och så jag. Någon mer som vill vara med så är det givetvis bara att hojta till. ;)

Så, vi är ett alltså gäng som vill ner ett par hekto. Någon kör på LCHF för att komma tillbaka till en mer hälsosam trivselvikt. En har verkligen Beach 2012 som mål. Någon annan vill få på sig favoritjeansen igen. Och själv vill jag i första hand komma ner i en stabil vikt som jag trivs med. Sen kommer jag köra lite till för att komma i tävlingsform inför sommarens och vårens utmaningar! Oavsett anledning så har vi samma mål. Alltid bra att känna lite grupptryck/stöd inför saker som man gärna smiter undan ifrån. Nu är det slut på cholkladfrossan - nu blir det andra bullar, keso och bär som kvällsfika igen. Maten kommer att likna den under deffen, men inte riktig lika strikt. Målet är 4 kg ner. Jag siktar på att köra detta projekt i 10 veckor. Tror jag blir lagomt för mig. Men som sagt alla har olika mål och vissa kommer hålla på längre, andra kortare tid. Oavsett hur länge det ska bli så börjar vi idag!

Träning vecka 4 - 2012

Jämn vecka, alltså fokus på kondition. Vet inte om jag gjort vidare mycket för att bättra på konditionen, utan snare underhållit det som finns. Ganska torr träningvecka. Nästa konditionsvecka ska det bli mer fokus på att öka konditionen främmst med mer intervaller. Totalt 5 timmar och 42 minuter.


Ser kul ut

Det här ser ju super skojigt ut! Borde ju därför vara himla kul att göra det också, måste testas....!Springa? Inte springa?

Igår roade jag mig att löpa en sväng efter jobbet. Om man springer hela vägen mellan jobbet och hem blir det en 8 km löptur.  Asabra ideé tyckte jag på torsdagskvällen när jag packade väskan. På fredag em kl 16 när jag skulle hem, var jag mindre söker på om det var en bra idée eller inte. Det här var ungefär vad som utspelade sig i mitt huvud minutrarna innan kl 16.00 (OBS! Skittovarning utfärdad!).

Är det så smart att springa hem egentligen? Att springa så långt på asfalt? Hur kommer knäna må av det? Äh, dom håller! Klart det är bra att härda dem lite. Spring långsamt bara så går det fint. Bara och tuta och köra!! Men? Är det inte den där det-är-bara-att-tuta-och-köra-på-mentaliteten som gjort att knäna pajjat i första vändan? Det är ju kallt ute också. Inte är det väll så bra för lederna? Eller lungorna? Äh, sluta tönta dig! Du hittar bara på en massa anledningar för att slippa! För att det är jobbigt att springa och för att du hellre cyklar hem och kommer fram fortare då. Kör nu! På med gympadojjorna. Se så - ge dig iväg nu!

Jag vet inte vilken röst som var den goda och vilken som var den onda, men det kändes verkligen som jag hade en liten djävul respektive en liten ängel på vardera axel, som dessutom var i luven på varandra. Jag snörde i alla fall på mig skorna och löpte efter om och men iväg hemåt. Under hela första biten fortsatte dock malandet i huvudet och jag bestämde tyst för mig själv att om det bara funnits en buss som gick raka vägen hem hade det bästa varit att ta den när jag sprungit halva sträckan. Men nu viste jag ju inga busslinjer där jag var så jag hade ju inget val än att springa vidare. Skönt att slippa ta ställning. Men som i ett trollslag, nästan samtidigt som GPSen i min iPhone talade om att jag sprungit 4 km, stannade buss 540 (som går precis hem till oss) några meter framför mig på gatan. Plötsligt hade jag ett val. Jag kunde göra som jag tänkt och åka sista biten hem. Tror ni jag tog bussen eller inte?

Givetvis tog jag inte bussen. Jag hade ju hela tiden velat springa! Jag vet inte varför jag var tvungen att dividera så dant med mig själv. Men så där är man, i alla fall jag, rätt ofta. Knäna känns okej idag och jag tror inte det gjorde någon vidare skada att de fick röra lite på sig. ;)Springa eller inte springa?Kondition och lite styrka


Ikväll tränade jag tillsammans med sprudlande Annelise! Dock han vi inte träna så mycket som vi ville då jag var tvungen att ge mig iväg vid sju-snåret. Jag var på gymmet tidigare än planerat så jag hann med 40 minuter på crosstrainer innan Annelise kom, sen blev det ytterligare 10 minuter som uppvärming på en märklig "skidåknings"-maskin. Styrkan som blev ett strakt axelpass, men ett par för mig nya övningar. Alltid roligt med nya övningar att testa på! Även om det inte blev så mycket tid till träningen så var det himla skoj att träna med teamkolegan, så det blir helt säkert fler gånger. =)Träning med Annelise!

Ikväll ska jag köra ett grymt pass med den här träningsgalna bruden. Annelise är även hon med i TeamPurefitness och tränar inför att debutera i Atletic Fitness. Himla roligt att träna tillsammans. Bröst och axlar blir det ikväll, grymt skoj och hårt ska det bli! :DOm ni inte redan gjort det -
spana in Annelises blogg här!

 

 


Livet

Livet är som att cykla.
Man måste ha en viss fart för att hålla balansen.

Trampar man för långsamt välter man omkull.
Trampar man i bekväm takt blir man förbi åkt.
Vill man ligga först få man ta mjölksyra i benen och andan i halsen.

Ibland är det nerförsbacke.
Och ibland är det uppförsbacke.

Ibland är det bara jävligt mycket snö på vägen.
Tänk vad lätt det kommer bli att trampa, när all snö smälter!Men Dcore då!


Dagens låda!


Formtoppning!

Våren och början av sommaren innehåller ett gäng träningsmål där och då ska jag ha en toppad superform! Imorgon hoppar jag därför på vårens formtoppning. Träningen ser ut som nu, varvar kondition och styrka med olika fokus varann vecka.  Från och med nu och ca 10 - 15 veckor framåt är det en uppstramning av kosten - bara bra mat i rätt mängder som gäller. Det är absolut ingen deff som liknar den inför Body Fitness debuten, men en mer deffad och synligt stark kropp är ändå målet. Äta bra, träna bra - bli stark och toppad till vårens utmaningar!

Eftersom min träningsidé är hyfsad utstakad, om än med rum för ändringar längs vägen, är det nu kosten som ska få mer uppmärksamhet. Jag gillar variation och att hålla strikta måltider är något jag helst håller mig ifrån om det inte är absolut nödvändigt. Därför väljer jag att jobba på ett mycket beprövat och klassiskt vis, jag räknar kalorier! Jag har gjort det förut och även om det kan uppfattas som nördigt av många, så är det enligt mig det absolut lättaste och tydligaste sättet att ha koll på vad man äter. Att använda konkreta siffror gör att man ser och förstår vad man äter extremt tydligt. Finemang även då jag kan äta precis vad jag vill (typ), så länge jag håller mig under dagens kaloribudget. Viktigt så klart att se till att balansera upp det med vettiga mängder kolhydrater, fett och så klart... protein! Till veckans matlådor har jag därför antecknat hur jag har gjort dem och räknat ut exakt hur mycket energi recepten innehåller. Dock har jag inte räknat på exakta mängder protein och kolhydrater, men där litar jag som sagt på min känsla och har även sneglar på tidigare dietupplägg. Under kommande veckor kan det hända att jag lägger in ett recept eller två här i bloggen, kommentera gärna om ni har idéer på recepten eller om ni har andra bra recept.

Så... mot formtoppning 2012!
Mot en stark sommar!

Träning vecka 3 - 2012

 

 
Dagens löp: 8,5 km

8,5 km down, lätt som en plätt. Och, ja, knäna mår bra. Winn winn. Gick inte super fort dock, var aningens halt ute. Införskaffa broddar kanske?

Nu drar jag mot gymmet för ben och bröst. Ikväll blir det familje mys hemma hos syster som fyller ett par år över 35. Tårta till alla!

 


GPS-funktionen på Funbeats app

Idag och igår har jag testat Funbeats app och funktionen som mäter hur lång, hur fort och hur länge man har tränat. Gäller förstås att det är träningsformer som går ut på att man tar sig någonstans, så att använda den i gymmen är väll kanske inte optimalt. Igår sprang jag en liten runda på 4,3 km. Under den tiden mättes varje "varv" (förinställt som en kilometer per varv men går att ändra till valfri sträcka) och en röst talade om i örat på mig hur jag låg till, hur lång tid första varvet hade tagit, total sträcka mm. Alltså ungefär som Runkeeper för er som testat den. Bra info när man är sugen på att ha koll på tempot, rösten var behaglig och även om jag inte har några problem med engelska så tycker jag att det är väldigt trevligt att rösten pratade svenska. Känns lite mer personlig på något sätt. Funkade bra för appen att hålla koll på mig via GPS:en, både under gårdagens joggingpass och dagens cykeltur. Okej vist, jag bor i Sthlm så det klart att man kan tycka att täckning är en självklarhet. Men när jag testade Runkeeper i somras så hoppade GPS en väldig massa och mätte avstickare flera kilometer då och då.


Varvtider smidigt visad på appen
(bild från nätet, i min app har jag allt på svenska)


Jag gillade även sammanfattningen och det enkla sättet att bara trycka på spara för att få in passet både i appen och på min träningssida på funbeat.se. Att man i stor sett sparar ner allt i både appen och på nätet tycker jag är oslagbart! Om jag ska hitta något litet minus så är det att man inte längre kan titta på varvtiderna via appen när man valt att spara rundan. Dock finns de sparade på webben så man kan enkelt gå tid och spana in dem i efterhand, men man vill gärna titta närmare på dem direkt efter passet och om man valt att spara (nojjig som man är över att det ska försvinna) så går alltså inte det.


Varvtider överförda in till webbplatsen. Visar dagens cykeltur.

 

Finns även lite skojiga "runt om kring" funktioner inbakat i GPS funktionen, som t.ex. att man kan ta bilder och spara längsvägen, rotera skärmen och så givetvis se kartan medan man springer, cyklar, går eller vad man nu gör. Paddlar kanot kanske. Dessa kanske inte är livsviktiga, men de gör att hela appen känns ombonad och att någon har tänkt till och inte bara slängt ihop något. T.ex. så säger guide rösten "Kör hårt!" i början av varje runda. Ganska rolig detalj. 


Karta med utritad slinga - ritad efter cykling från jobbet.I stort är jag mycket nöjd med appen som är lätt att använda, hyfsat snygg och fram för allt som på ett mycket bra sätt integrerar all data in på mitt inlogg på webbplatsen. Jag älskar system som kan prata med andra system!! Även på en basic nivå, görs det bra så är det värt att buga för. Att hålla enkelhet och funktion samman är inte alltid det lättaste. Jag gillar denna helt klart bättre än t.ex. Runkeeper och jag kommer absolut använda Funbeat för att mäta och utvärdera fler löprundor framöver. Finns tydligen widget för Funbeat också, ett önskemål inför framtiden är en widget som är lika lätt hanterad och idiotlätt att använda som t.ex. Twitters widget (som du ser exempel på här till höger). Hur som helst. Grymt bra jobbat med appen Funbeat!


Live: testar Funbeatappens gps-funktion

Just nu är jag ute och cyklar. Testar samtidigt Funbeatappens gps-funktion som trackar stränka, tid mm. Ressension senare ikväll! :)

 

 


Heading out - I'm gona run!

img_9714 (MMS)

Heading out - I'm gona run!


Grymt pass!!

Idag blev det ett riktigt grymt rygg- och magpass! Ryggen kändes extra awesome med mycket och bra kontakt. Var och tränade på SATS Stadshagen tillsammans med en jobbarkompis. Man får allt lite extra skjuts när man tränar med någon annan. Grym kontakt fick jag i ryggen, körde ganska tungt med 6-10 reps per set, ca 4 set per övning. Jag supersettade en del och körde vartannat set mage varannan rygg. Orkade jobba på mycket bra med ryggen och tror faktiskt att jag satte en eller ett par person bästa! Har dock inte sten koll på mitt max, när det går som bäst brukar det nämligen vara på såna här pass, när jag drar och sliter lite här och där, för fulla muggar och för skojs skull. När jag ska mäta och hålla på blir det trist och jag tappar både glädje och styrka. Hur som helst, tror inte att det tidigare har visat 65 kg i rodd maskinen på hela 5 repetitioner? Kändes grymt i vilket fall! Blev ett riktigt köttigt pass på hela 70 minuter. Fick dessutom tips om massa nya magövningar, sådana som inte isolerar enbart magen utan som är aningen mer "funktionella". Vissa var riktig bra och jag kommer defenitivt lägga in ett par av dem i min repertoar.

Avslutade träningskvällen med ett Max-puls spinningpass. Sjukt vad man kan ta ut sig. Sjukt vad mycket mjölksyra kroppen kan producera. Och sjukt vad för små luftvägar det känns som man har. Höll bokstavligt på att avlida, trodde jag skulle kräkas - men det gjorde jag givetvis inte. Kändes som sagt galet jobbigt, men ändå på något underligt sätt så kändes det som om jag inte riktigt kramade ur max. Blev ju för slut för att orka pressa upp pulsen efter ett tag. Svårt det där. Man kan alltid öka. Men inte idag tydligen. Men kanske det som är meningen med maxpuls? Tror ändå jag skulle kunna maxa mer en annan gång med lite mer träning och bättre strategi på själva klättringen upp till maxpulsen. Får se när det kan bli nästa gång. ;)


I'm back!

 

 Träning vecka 2 - 2012

Bra konditionsvecka. Vecka 3 blir en styrkevecka, som ska inledas med rygg- och magpass med en kompis imorgon tätt fäljt av ett spinningpass. Vidare planering kommer senare!

Fredagsmys

Igår började jag mitt fredagsmysande på gymmet. En perfekt start på en fredagkväll som senare kom att innehålla både pizza ute och filmmys i soffan! Hade laddat för ett tungt benpass, vilket gick riktigt bra. Hade inga jätteförväntningar då jag oftast inte kör ben så tungt ett helt pass (pga. problem med knäna) men igår hade jag ändå tänkt att prova. Har jag planer på fitness five så måste jag ju prova! Gick som sagt helt ok, inga monstevikter direkt, som max 50 kg i stående knäböj med skivstång. Men laborerade lite med lättare vikter gick ner så djupt jag kunde med varje vikt, kunde bara gå ner helt i botten när jag hade 20 kg på axlarna. Inte direkt imponerande. Men som sagt, nu har jag något att utgå ifrån! Ska köra mycket mer knäböj för att även få in en bra teknik. Han även med fyra sett raka marklyft och fyra sett "nedgående utfall" (dvs. jag gör utfall med höger ben först, går ner tills vänster knä tar i marken, sätter i båda knäna i marken och byter där nere till vänster ben först, reser mig upp, byter ben stående och börjar om igen). Totalt blev passet drygt 30 minuter. Kanske det är bättre för knäna att köra på med mer vikter fast kortare tid? Slipper jag slita på mina knän minimalt fast ändå kunna kram ur det tyngre vikterna. Ska nog fortsätta med kortare pass i fortsättningen när jag vill köra tungt.

Vill ni se någon som knäböjer med just mostervikter, kolla in Jenny "Kitsune" Adlolfssons inlägg!

Svag

Idag var jag inte stark inte. Hade tänkt att köra högreppare idag som sagt. Så efter lite uppvärmning med chins (som för övrigt gick lite trögt minst sagt) så gick jag loss på axlarna. Sänkte vikten lite för att orka fler reps. Tvärstopp. Så sänkte lite till. Och sen fick jag i princip ägna hela passet åt att sänka vikterna efterhand. Vist, lite brukar man ju vara tvungen att sänka, men inte hela tiden? Eller? Var så det verkligen länge sen jag tränade att jag glömt hur det brukar vara? Eller så var jag bara allmänt svag idag. Tror inte att alla härliga kolhydrater jag petar i mig hela dagarna riktigt vet vad de har för funktion... Mycket märkligt. Eller så måste man träna också. Det har jag i och för sig inte gjort så mycket på senaste tiden. Men ändå. Märkligt.

Imorgon blir det nytt försök med ett tungt benpass innan fredagspizzan ;)


Så här stark var jag när jag var yngre.
Hela två månader yngre...

 

 


Ny header!

Tadaa....! Fotot har Binniam Eskender tagit under den fotografering för Body som Purefitness ordnade. Grymt kort, gillar den konstnärliga känsla som finns i bilder han tar, finns många fler exempel på det på hans Facebook (bara att söka på hans namn). Just det här kortet känns även väldigt mycket som jag! Så gissar att den här headern får vara kvar ett bra tag. ;) Har även pillat dit en Widget till min Twitter här i högermarginalen. Bara för att det går. Ska även gå att lägga till andras Twitter, men det får bli ett senare projekt.

Imorgon blir det besök på gymmet för rygg, axlar och biceps.

Något vackert

Just nu pratas det mycket om alla meningslösa nyårslöften. Speciellt de som lovat om mera träning, bättre mat och sundare vanor får sig kängor både här och där. Vist är jag själv inte överförtjust i att gymmet svämmar över av övertända och nysatsande motionärer. Och ja, jag svär också för mig själv när mina pass måste improviseras på plats för att det är minst sagt snålt med lediga hantlar och vikter på gymmet. Men jag tycker ändå att det är något väldigt vackert att se alla hoppfulla och framåtblickande människor. Det är vackert att så många tar tjuren vid hornen och öppnar upp för nya vanor. Att man tänker att "nu, nu ska det gå", "nu ska det äntligen bli av" och "den här gången ska jag minsann lyckas". Sen att det kanske inte varar längre än till februari för vissa, är givetvis tråkigt. Men de har i alla fall vågat. De har börjat någonstans! De har kommit otroligt långt om man jämför med de som inte ens försöker.

Oavsett vad det gäller så är vanor nästa alltid svåra att bryta, speciellt när det kommer till träning (som ju faktiskt är jobbigt) och när det gäller mat (som ju är så gott och som man vill ha på sitt eget vis). Det är inte alls enkelt. Men att börja är ett strålande första steg!  Att man ändå väljer att försöka sig på något gör att man har vunnit massor. Även om man misslyckas kortsiktigt. Kanske lägger man ner t.ex. att gå till gymmet redan i februari vilket är synd. Men man har väckt ett litet frö som kanske växer på nytt igen efter några månader. Och på sikt finns goda möjligheter att lösa vardagspussel och få tid till träning, om det nu är vad man har lovat sig själv. Om man vill och om man försöker. Bara om man försöker har man chans att lyckas.

Just därför blir jag ändå lite varm i hjärtat när en äldre dam håller min favorit axelmaskin upptagen i tjugo minuter för att hon kör med flugvikt och viftar med armarna hundra elva repetitioner per set. I februari kommer gymmet vara lite glesare igen, men några kommer vara kvar och bli en av oss träningsinbitna. Några kommer lyckas med sina mål nu. Andra senare. Det är ganska vackert faktiskt. 

Bröst, triceps och mage

Dagens pass bestod av bröst, triceps och mage. Blev ett bra pass trott att jag var tvungen att gå i från min ursprungliga plan över hur passet skulle se ut pga. kraftig platsbrist på gymmet. Alla glada nyårs-löftes-motionärer hade minst sagt invaderat gymmet, vilket i och för sig inte innebär så vansinnigt mycket folk då gymmet är knappt 80 kvadratmeter. Hur som helst, passet bestod av tre supersetts rundor, varje runda körde jag tre gånger, blev inte riktigt som jag tänkt då jag fick ändra runt i övningarna då gymmet som sagt var överbefolkat. Totalt 50 minuter i gymmet.

Så här blev passet:
 • Superset ett: Bänkpress med hantlar + "dips" mot bänk + crunches med benen upphöjda på bänk
 • Superset två: Bänkpress lätt lutande bänk med hantalar + "tricepskickback" mot bänk + vanliga crunches
 • Hantelflyes på lätt lutande bänk
 • Supersett tre: Armhävningsgång upp och ner på låg bänk (gör en armhävning, flytta ena handen upp på bänken och ner med den andra, gör en armhävning osv.) + Puch downs med rep
 • Crunches med rep i cablecross


Mör i skinkan

Eller kanske möra skinkor ska man säga efter drygt 80 minuter på cykle idag. Pinnade på genom småsnöiga spikraka vägar till jobbet i morse. Spikrakt var det i av seendet att vägen totalt saknar kurvor, men backar saknas då rakt inte. Backar synns dock inte på kartor så lite förvånad blev jag allt. Tog ca 40 minuter att ta sig de dryga åtta kilometrarna, då även med stoppauser för att kolla kartan. Märkligt att det behövdes på den raka vägen egentligen, men det är fullt med gångvägar som går kort och tvärrs och jag ville verkligen inte halka in på fel av misstag och komma för sent till jobbet. ;) Blev kvar lite längre än vanligt på jobbet nu ikväll så bytte bort löppasset, det får vackert vänta tills på onsdag.

Nu är jag så där härligt, tungt trött i kroppen - sängen nästa!


Trött som en klubbad säl. Eller björn.


Planering v 2, 2012


Vecka 2 blir den första riktiga träningsveckan i år. Denna veckan blir det fokus på kondition och uthållighet, nästa vecka blir mer fokus på rent styrka. Jag behåller styrkan, men fokuserar som sagt mer på funktionell styrka snarare än skulpterande av kroppsformen. Ett annat fokus är konditionen. Har dock inte lagt in för mycket ren löpning då jag vill spara mina knän.

Måndagen är tänkt som en kickstart efter helgen, eventuellt få det löppasset flytta till onsdag beroende på hur mina benhinnor mår -  idag söndag känns det lite grand och då kan det bli antingen eller imorgon. Styrkan på tisdag, torsdag och fredag körs med högt tempo, medeltunga vikter, supersett, dropset etc. Det ska vara intensivt och hjärta och lungor ska få sitt! Fredagens benpass blir dock lite mer sansat och fokus på styrka och ordentligt vila mellan set. Varför? Jo, för att benen får ganska mycket uthållighets träning under resten av veckan, vill gärna ge möjlighet för dem att växa och då behövs det även tung träning. Ser även att mina ben går på lite kortare "veckoschema" än övriga kroppen. Lördagen blir lugn med fokus på teknikträning av grenarna i F5. På söndag blir det rolig löpning där jag springer milen och samtidigt gör som Annelise och testar hur långt jag kommer på 60 minuter! Nu kommer jag alltså fortsätta springa tills jag gjort milen även om det tar mer än sextio minuter, men framåt våren är tanken att jag kommer komma längre än milen på de sextio minutrarna. Onsdag (alt. måndag) blir vilodag.

(Se även den övergripande planeringen för 2012.)

Ute och cylkar

Just i detta nu är jag på min cykel på väg till jobbet. (Tackar för att det finns möjlighet att tidsinställa inläggen, hade varit jobbigt att stanna och skriva på vägen.) I sann nyårs-löftes-anda har jag i helgen dammat av min gamla cykel, fixat punkteringen och köpt nya lysen. Totalt är det sexton kilometer fram och tillbaka. En perfekt sträcka. På kartan ser det ut att vara mycket rakt fram på cykelvägar inne i bostadsområden så tippar på att det inte kommer ta mycket längre tid än att ta bilen effektiv tid. Blir det en naturlig liten morgoncardio varje dag! Och även kvällskardio givetvis. Har på mig mina tjocka och sköna termobrallor över jeansen nu när det är kallt, bara att slita av sig väl på plats på jobbet. Smidigare kan det inte bli. 


Cykling under andra förhållanden i somras. Lite varmare,
annan cykel (Niklas) och till ett annat jobb.

 


Grym träningsstart - på skoj!

Idag gick jag fullkomligt bananas i gymmet! Första träningen på en evighet kändes det som. Jag var som en kalv på grönbete! Hade absolut ingen strategi när jag gick till gymmet, visste bara att jag ville prova på frivändningar och testa chins och dips för att sätta ett startläge inför F5 träningen. Denna brist på planering i kombination med att jag befann mig på ett för mig nytt gym, SATS Sudbyberg, gjorde att jag var minst sagt irrationell och lynnig i val av vad som blev tränat. Underbart!  Jag hoppade gladerligen runt bland alla maskiner och fria vikter, värmde upp med axelpress och armhävningar på bänk. Sen tänkte jag värma upp ryggen med, men ångrade mig och gick direkt på maxning av chinsen. Sen blev det frivändningar i högreps, följt av axlar med droppsett och supersett. Lite mera ryggträning i form av cable crossovers (heter det verkligen så?) riktigt tungt, 6 reps per sett. Droppade sedan vikten och ökade repsen. Efter detta kom jag hastigt på att jag missat dipsen så pep iväg till dipsställningen och försökte mig på en maxning. Avslutade sedan med att sparka ner gymmets boxningsäck i drygt 10 minuter. No hands! Bara sparkar. Galet vad kul det är att göra sånt som kroppen kan av sig självt, bara att slappna av och låta benen jobba. Totalt blev passet 50 minuter och jag tror på träningsvärk imorgon.

Hur som helst, hur gick det med chins och dipsen då? Av chinsen klarade jag max 4 stycken i ett sträck. Visserligen långt från mitt rekord på 8, fast ändå fler än jag trodde jag skulle klara. All jul- (och mellandags) mat har gjort mig tung och brist på ordentlig träning har inte direkt gjort mig starkare. Så jag hade förväntat mig som bäst 2, vilket är lång i från mitt rekord. Men, men nu har jag i alla fall en början och något att utgå ifrån! Dippsen gick så där då ena axeln sa ifrån rätt tidigt och jag ville inte pressa på den i onödan. 6 dips stannade min maxning på. Jag vet faktiskt inte exakt vad mitt rekord på dips ligger på men nog har jag klarat en bit över 10. Även där en siffra som inte ska vara för svår att slå alltså.


Morgonpromenix 70 min

Promenad på 70 minuter avklarad. Hade byltat på mig lite för lite kläder så var tvungen att jogga första kilometern för att få upp värmen. Var ett tag sen som jag gick morgonpromenad nu och jag hade nästan glömt hur gott det är med frukost efter åt! Blev surdegsbröd med tonfisk- och kesellablandning, är mycket godare än det kanske låter! Jag blandar, förutom kesella och tonfisk, i hackad lök, salt, svartpeppar, vitlökspulver och lite cayennpeppar. Blir riktigt mumsit. Idag hade jag dessutom en tonfiskburk med olja vilket gjorde det hela ännu godare! Brukar alltid köpa tonfisken i vatten, men köpte fel. Så kan det gå, smaskig hur som helst. ;)

Frukosten smakar extra bra efter en morgonpromenad!

 

 


Ni kollar väll?

Start idag!


Dagen efter

Igår firades mina 27 år av med kakkalas och festligeheter. Jag fick även många fina presenter. T.ex. fick jag två fullspäckade böcker, en om konditionsträning och en om styrketräning. Har redan börjat förkovra mig i dem! De ger utmärkt underlag att totalt nörda ner sig ytterligare. Ju mer man nördar, ju mer man läser i böcker, i tidningar och på andra ställen ju större möjlighet har man att få ihop sina egna tankar om träning. Skapa sin egen världsbild och självständigt kunna bedömma upplägg och metoder utifrån den. Jag fick även ett vackert strasshalsband. Kunde inte låta bli. Att tänka. Hur bra det skulle passa. På en fitnessscen.

Presenter som skapar möjligheter.

 

 


Idag är ingen vanlig dag!

För idag är det Emma födelsedag! :D Grattis på mig! Blev firad med frukost och browniesar på sängen i morse av min fining, supermys! Har även firat genom att göda mina arbetskompisar med brownies och imorgon kommer delar av släkten hem till oss. På kvällen blir det fest med kompisar! Barnsligt kul att fylla år. ;)

 


Kärlek

Ja, inte är man vidare stabil inte! Idag var träningsuget tillbaka med råge och en runda på 40 minuter klämdes in mellan jobb, handlande på Willys och bakning. Jag älskade löprundan idag! Flinade till och med för mig själv i spåret efter att jag ökat farten explosionsartat och hoppat över en stor vattenpöl. Mungiporna uppe vid öronen. Jo, det är roligt att röra på sig minsann. Energin bubblade i benen och det smittade även av sig till magen som blev alldeles pirrig och jag nästan kände hur små fjärilar dansade där inne. Från slökorv till sprudlande. Ambivalent är vad man är. Tur det.

 


Det blev en liten löprunda idag!

img_3328 (MMS)

Det blev en liten löprunda idag!


Slökorv

Så händer det som är oundvikligt efter för lång vila. Kroppen slår på slöknappen. Man blir tröttmössa av att bara vara, suget efter träning försvinner och allt man vill är chilla. I alla fall vill man vila kroppen. Man blir en soffkorv. Jag är nog en slökorv innerst inne tänker jag. Jag behöver något som drar igång mig. Sån tur att jag har styrt upp en massa saker som snart kommer tvinga mig att komma igång - och det ganska snart. Har ju som sagt mina löpmål som börjar bli hög tid att börja träna inför. I slutet av januari kommer jag köra årets första PT-timme och där får extra tips och undervisning i de olika basövningarna. Men nu, nu är jag en riktig segis.

Jag hade planerat att köra ett mjukis-start-up-pass idag, kanske ett överkroppspass, en kortare joggingrunda eller något annat mysigt. Men så kom det annat i vägen. Jag prioriterade att städa ur vår stora garderob och röja bland alla flyttlådor i gästrummet tillsammans med pojkvännen. (Oj, vad fint det blev!) Vist skulle jag kunnat pressa in en löprunda efter det och innan kvällens kakbak. Men latmasken sa i från. Baka kakor är väll inte vidare högprioriterat kan tyckas, men när man fyller år inom ett par dagar och tänker bjuda på kakkalas klättrar det uppåt på prioriteringslistan. Plus att det är otroligt avkopplande. Det är härligt att skapa med händerna. Och dessutom är det gott. 

Men jag kanske inte behöver välja? Jag kan vara en hemmapotatis i ett par dagar till? Jag kan säga som varenda person med nyårslöfte, "jag börjar på måndag". Hm. Jag gör nog det. Eller så börjar jag imorgon. Eller på måndag. Eller söndag. Men idag blir det då inget. "Jag hinner inte träna", också ett väl slitet uttryck och idag använade jag det. Hur kan det vara så här? Från hårt tränade fitnessaltlet till totalt förslappad? Hur är det möjligt?! Jag som mår så bra av att träna. Jag mår i och för sig rätt bra nu med, men känner hur slöheten och tröttheten kryper sig på. Den känslan mår jag då rakt inte bra av. Blir nästan lite stressad av det, att känna hur all kondition och styrka rinner av mig. Åsa Sandell skrev i en krönika, i träningstidningen Stark, inte allt för länge sedan om att man faktiskt sällan är antingen eller. Människor är så mycket mer än endimensionella. Ibland är man stark. Ibland är man rebellisk. Ibland bara intetsägande. Och ibland går man all in.

Just nu är jag en degklutt. Känner mig som en ganska fluffig degklutt just nu faktiskt. Muffinsformen är på godväg att infinna sig runt byxlinningen. Så vill jag ju inte ha det. Jag får börja på måndag helt enkelt. Och det kanske inte är hela världen trotts allt. Årets uppstart nu i januari är ändå den absolut bästa form som jag startat ett år! Ganska grymt om man tänker så. Grym ska jag vara snart. Just nu är jag en bakande, städande och hemmafixande mjukis.

Inte helt fel, bara nästan.


Akta Pepsi!

Jahapp, då har jag och alla andra Pepsi Max/Cola/Cola light-beroende människor fått en konkret anledning att sluta med överkonsumtionen. Igår på nyheterna upplystes nämligen Sverige om att genom att dricka läsk, oavsett om den inne höll socker eller inte, ökade fettlagringen i levern. Vilken normalbegåvad person som helst kan ju gissa sig till att en dryck som är konstgjort svart, skrikigt gul eller annan överdimensionerad färg och dessutom bara innehåller substanser som mer eller mindre är odefinierbara kemiska substanser inte är helt naturligt att dricka. Men nu finns det svart på vitt. Läsk ger fet lever, som i sin tur är en bra grogrund för diabetes och skrumplever.  

Ytterligare en anledning för mig att skära ner ytterligare på intaget av Pepsi Max. Tyvärr.Slut på det roliga.

 


Nu är jul(maten) slut

Nu har jag landat. Jag har landat matmässigt och jag har ätit upp sig till en behaglig trivselvikt, en som kroppen verkar nöjd med. Exakt vad vågen står på vet jag inte men jag gissar på runt 65 kg, 5 kilo upp sen sista veckan på dieten (alltså precis innan tömingen startade). Under december har jag okynnesätit i stort sätt varje dag. Även om jag hade några dagars socker uppehåll så har jag inte varit utan mat många minuter. Jag har genom detta även tagit tillbaka mitt sötsug. Härligt, då börjar vi nya året på ruta ett igen!

Genom att ha ätit mig igenom dagarna har den konstanta hungern försvunnit, jag känner inte att jag kommer att dö av svält om jag inte får mat minst varannan timme. Nu vill jag bara äta för att dett är gott, roligt och mysigt. Mer av en ovana att äta i tid och otid med andra ord. Jag vet inte exakt när övergången från hjälp-jag-dör-om-jag-inte-får-mat till mer av en ovana att okynnesäta hände, men det var rätt nyligen sen. Kanske i helgen. Att jobba bort ovanan känns och gå tillbaka till sunda vanor känns betydligt enklare nu när kroppen inte längre får panik och slår på svältalarmet så fort det blir matuppehåll. Förut fick jag nästan en klump i magen när jag tänkte på att jag var tvungen att sluta äta konstant. Nu känns det helt okej. Det funkar inte att ha julafton året runt. I år har jag i alla fall fått ha mat-julafton i en hel månad! Gött har det varit, men nu är det slut. Januari blir fritt från godis, dock inte helt sockerfritt, nu vill jag skapa en långsiktig balans!

Nedan syns delar av gårdagens supersmarriga brunchbuffé, sista måltiden av svullande. Ett gott slut på en god jul:

 


Sponsorer 2012

Sponsorerna sponsrar på olika sätt Team Purefitness som är mitt team som jag tävlar och tränar för.

 


 

 
Mål 2012!

Gott nytt år! Välkommen in i ett nytt spännande träningsår! Jag är toktaggad på träningsåret 2012. Med min debut i Body Fitness under 2011 i bagaget så är jag in för kommande år ännu säkrare på mitt mantra "Allt går, även det omöjliga även om det kan ta lite längre tid". Dessutom är jag efter nästan totalvila i december galet träningssugen och det kliar ända in i märgen att få påbörja vägen till nya mål.

Istället för "nyårslöften" som man aldrig lyckas hålla så har jag spikat upp ett gäng mer och mindre konkreta mål och milstolpar inför 2012. Som ett övergipande tema vill jag skapa så mycket balans mellan träning, vardag, tränings mål och övriga mål i livet. Det är alltså inte något tokfokus på att hålla alla punkter till 110%, utan 2012 ska vara ett träningsår där jag tränar för skojskull och för att bli riktigt stark - fitnessen gick i stort ut på utseende (även om det bidrog i hög grad till att förbättra både styrka och kondition) 2012 går ut på att bli starkare och snabbare. På skoj så klart. Livet är för kort för att bara köra på diciplin, det ska vara skoj! Harder, better, faster, stronger - sånt är roligt! Kort och gott kommer 2012 bli ett balanserat år där jag tränar precis så mycket som jag vill. För skojs skull.

Nedan är mina övergripande mål:

 • Teknikfokus på styrka
  Fördjupa mig och bli bra på gymmets basövningar och leborera ännu mer med vikter och skivstänger. Jag vill bli bättre och starkare i t.ex. Frivändningar, Bänkpress, Knäböj etc. Jag är en liten nörd långt inne i själen och att nörda ner sig i teori runt saker är vansinnigt roligt - jag ska inte bara bli grym på att lyfta jag ska göra det rätt också!

 • Löpa in mil och bygga knän
  Det är så otroligt härligt att springa ute i det fria! Tidigare har jag haft mycket knäproblem och inte kunnat springa särskillt mycket. Men inför LuciaPoklaen i samband med deffen så märkte jag att det faktiskt gick bra att jogga nästan varje dag och ta ett par snabbare alt. intervall pass i veckan. Min tanke är att sommarens cykling till och från jobbet plus alla dagliga prommenader under flera månader har stärkt upp leder, ligaimant och små muskler i knäna. Även den mer regelbundna styrketräningen under hela 2011 har gjort mycket för att stabilisera upp knät. Att jag blivit lättare har eventuellt gjort sitt det med. Nu hoppas jag bara att knäna fortfarande är staka och friska trost att jag vilat en hel månad och lagt på mig ett par kilon. Annars är det bara att backa ett par steg och köra prommenader igen, nu kan jag ju recepet! ;)

 

 • Skynda långsamt
  Poängen med att lägga upp mål för året ska underlätta grund målet att få till en balans i liv och träning. För att få till detta ytterligare kommer jag planera perioder under året på olika sätt. Inga rivstarer i träningen med sjukdommar eller skador som följd, inte heller några dagar med plötsliga förändringar i kosten som riskerar slutar i hetätardagar. En långsiktig planering ökar tryggheten för mig och skapar även balans i sinnet.


Och här har vi några konkreta milstolpar.
 • Cykla till jobbet
  För att få in vardagsmortion och lägga in regelbundenhet för att bibehålla grundkontiton kommer jag i januari fixa punkteringen på min cykel och köpa stänkskärmar för att få den fit för daglig användning. Vist om det ösregnar och blåser småspik kan det hända att jag tar bilen. Men lite snö eller duggregn har inte stoppat mig tidigare. Har dock inte bara kondition som anledning en baktanke är även att stärka upp knäna. En annan baktanke är att inte behöva vara så petig med vad jag äter. Och, ja vist, jag är även snål, att åka bil varje dag är inte snällt för plånboken. För att inte tala om vad det gör för miljön sen! Verkar onekligen som det bäst motiverade målet för 2012.

 • Premiärloppet 10km - 25 Mars
  En mil är ett lagom mål att börja året med. Ska starta lopet tillsammans med en kompis, Selma, vilket gör att vi även kommer träna en del ihop - delad träning är dubbel träning. Alltid skoj att ha en par häst som man klickar med!

 

 • Vårruset 5 km (x2 ?) - 29 och 30 maj
  Bara för skojs skull som sagt! Vi är ett gäng som brukar springa så vi kör på! Framförallt vill vi åt pickninkkorgen, ett konkret exempel på att träna för att äta. Håller även på att dra i trådarna för att få till ett eller ett par lag från jobbet, så ev. blir det till att köra båda dagarna.

 

 • Fitness Five, Tävling - Vår/sommar
  En utmaning som känns mycket spännade och som jag inte riktigt vet helt hur jag ska tackla ännu gällande upplägg och träning. Tanken är att det ger extra sug att köra hårt med teknikträningen på gymmet. Är en väldigt skoj och till synse avlappnad tävlingsform (då menar jag stämningen och allt i kring - inte så man kan slappa väl hängande på chins stången inte) i början av sommaren. Del tävlingarna går av stapeln på olika håll i landet. Krävs dessutom en lättare deff inför tävling då vikterna baseras på kroppsvikten. Att komma i form för sommaren är ju en parentes som inte heller sitter inte i vägen.

 

 • Midnattsloppet Sthlm 10 km - 18 augusti
  Förra året var jag anmäld men åkte på 4 veckors halsfluss precis innan loppet så fick hoppa av. I år blir det revanch! Vilka vill vara med och springa? En kul grej och börjar man träna idag så ha man gått om tid fram till augusti. Så långt är inte en mil!

 

Längre än så sträcker sig inte planeringen. Men det finns risk att jag kommer på fler dumma idéer att sätta upp som mål. Det finns ju vissa klassiker som skulle provas på... Men nu - 2012 är till för att träna på skoj!RSS 2.0